|

3. Havalimanına 22 milyar Avro!

İstanbul'a üçüncü havalimanının ihalesi heyecanı artırdı. Daha önce teklif veren firmalar ile tek görüşme yapılacağı açıklanan ihalede süreç değiştirildi; açık artırma yapıldı. İhale ilk olarak 20 milyar Euro rakamıyla başladı; 22 milyar Avro rakamının üzerine çıkıldı. İhaleyi 22 milyar 152 milyon Avro + KDV ile Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon OGG ihaleyi kazandı.

YENİSAFAK.COM.TR - EKONOMİ
00:00 - 3/05/2013 Cuma
Güncelleme: 09:54 - 3/05/2013 Cuma
Yeni Şafak
3. Havalimanına 22 milyar Avro!
3. Havalimanına 22 milyar Avro!

İstanbul 3. Havalimanı'nın Yap-İşlet-Devret modeli ile yaptırılmasına ilişkin ihaleye teklif veren firmalar, TAV, Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon OGG, IC İçtaş-Fraport OGG ve Makyol oldu.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Ankara Esenboğa Havalimanı Simülatör ve Eğitim Tesisleri'nde gerçekleştiriliyor. İhale için 17 firma şartname almıştı. İhaleye teklif veren firmalar ise, TAV, Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon OGG, IC İçtaş-Fraport OGG ve Makyol oldu.

25 yıllık kira bedeli olarak kapalı zarfta IC İçtaş-Fraport OGG'nin verdiği fiyat 20 milyar Avro + KDV, Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon 12 milyar Euro+ KDV, TAV - 9 milyar Avro + KDV, Makyol - 4 milyar Avro + KDV şeklinde teklif verdi. İhalede 20 milyar Avro üzerinden açık artırma başladı.

CANLI CANLI İHALE

Daha önce teklif veren firmalar ile tek görüşme yapılacağı açıklanan ihalede süreç değiştirilerek yeniden açık arttırma usulune dönülürken, günün ilk yarısında teklifler incelenecek. İncelemeler sonrasında günün ikinci yarısında açık arttıma uluslu yapıalcak eleme ile sonuçlanacak.

Makyol, açık artırmaya geçilirken ihaleden çekildi. TAV da açık artırma esnasında çekildi. Son olarak Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon OGG 22 milyar 152 milyon Avro'luk teklifi verdi. Bunun üzerine IC İçtaş-Fraport OGG ihaleden çekildi.

Böylece Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon OGG 22 milyar 152 milyon Avro ile ihaleyi kazanmış oldu. Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon OGG ayrıca yüzde 18 KDV ödeyecek.

17 FİRMA ŞARTNAME ALDI

Bugüne kadar ikisi yabancı olmak üzere 17 firmanın şartname satın aldığı ihale, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilecek. Bu çerçevede, yeni İstanbul Havalimanı projesinin finansmanının sağlanması amacıyla belirli bir süre için yolcu ve tarife garantisi verilmesi öngörülüyor.

Yapım işlerinin tamamlanması ve havalimanının işletmeye alınmasıyla 25 yıllık işletme süresi başlayacak.

3. Havalimanı tamamlandığında dünyanın yolcu kapasitesi en büyük havalimanı olacak. Projenin ilk etabı olarak 90 milyon yolcu kapasiteli ana termianl binası 2017'de hizmete açılacak. Tüm etapları tamamlandığında 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak havalimanıdna toplam, 4 terminal binası 6 pist ve 8 kontrol kulesi bulunacak. Proje yaklaşık 9 milyar Avro'ya mal olacak.

TAMAMLANMADAN KAZANDIRDI

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının ihalesi tamamlanmadan gelir elde etti.

Üçüncü havalimanı ihalesinde şartname bedeli 100 bin lira olarak belirlenmişti. Buna göre, toplam 17 firma şartname satın aldı, böylece DHMİ Genel Müdürlüğünün kasasına şartnamelerden 1 milyon 700 bin lira girdi.

DHMİ Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, ihale için şartname satın alan ancak teklif zarfı sunmayan firmalar, Doğuş Holding ve Hacıömer Sabancı Holding ile Malezya merkezli Khazanah Nasional Berhad ile Hindistan merkezli GMR Infrastructure LTD oldu.

11 yıl önce
default-profile-img