|

3N ihalesine numara taşınabilirliği darbesi

Cepte görüntülü iletişime geçişi sağlayacak olan 3. Nesil (3N) ihalesi için dört firma şartname aldı. Ancak tek başvuru Turkcell'den geldi. Diğer şirketler numara taşınabilirliği gerçekleşmeden 3N ihalesinin yapılmasının rekabette eşitsizliğe yol açacağını savunuyor.

Yeni Şafak
00:00 - 6/09/2007 Thursday
Güncelleme: 16:19 - 6/09/2007 Thursday
Yeni Şafak
3N ihalesine numara taşınabilirliği darbesi
3N ihalesine numara taşınabilirliği darbesi

Yarın yapılacak 3. Nesil (3N) Telekomünikasyon Şebekesi ihalesinde dosya teslim etme süresi saat 15.00'te dolarken, şartname alan dört firmadan sadece Turkcell'in Telekomünikasyon Kurumu'na dosyasını teslim ettiği öğrenildi. Bu durumda Turcell ihalede yalnız kalmış oldu. Diğer şirketler numara taşınabilirliği gerçekleşmeden 3N ihalesinin yapılmasının rekabette eşitsizliğe yol açacağını savunuyor.


DÖRT FİRMA ŞARTNAME ALMIŞTI

Cepte görüntülü iletişime geçişi sağlayacak olan 3N ihalesi kapsamında Türkcell, Avea, Vodafone ve France Telecom olmak üzere dört firma şartname almıştı. İhalenin yarın saat 10.00 Telekomünikasyon Kurumu'nda yapılacağı ilan edilmişti.


Tek katılımcısı Turkcell olması beklenen ihalenin yapılıp yapılmayacağı konusunda Telekomünikasyon Kurumu karar verecek.


NUMARA TAŞINABİLİRLİĞİ NEDİR?

Numara taşınabilirliği, abonelerin telefon numarası değişmeden operatör değiştirebilmesi anlamına geliyor. Uygulama başladığında Turkcell aboneleri, daha düşük bir tarife bulduğu an Vodafone veya Avea'ya numaralarını değiştirmeden geçebilecekler. Numara taşınabilirliği, Avrupa'daki bir davada insan hakkı olarak tanımlanmıştı. Ancak Turkcell, Rekabet Kurumu'na başvurarak, Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nin yürütmesini durdurmuştu.



TURKCELL "NUMARALAR BENİM TAŞITMAM" DİYOR?

Turkcell, Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nin yürütmesinin durdurulması için başvurduğunda konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:


“Turkcell olarak Numara Taşınabilirliği uygulamasını desteklemekteyiz. Her zaman olduğu gibi müşterilerimizi mağdur etmeden, en iyi hizmeti almalarını sağlayacak şekilde, yönetmeliğin gereklerini yerine getirerek hazırlıklarımızı sürdürmekteyiz.


Diğer taraftan, Turkcell'in 1998'de Ulaştırma Bakanlığı ile yaptığı lisans anlaşması çerçevesinde 25 yıl için verilmiş numara bloklarını kullanım hakkı bulunmaktadır. Turkcell, yapmış olduğu sözleşmede kendisine sağlanan bu haklara istinaden yatırımlarını yapmaya devam etmektedir.


Bunun için lisans bedelinin yanı sıra her ay gelirlerinin yüzde 15'ini devlete hazine payı olarak ödemektedir. 1 Şubat 2007 tarihinde yayınlanan Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nin, lisans anlaşmasıyla kazanılan hakları ihlal ettiği gerekçesiyle, söz konusu yönetmenliğin iptali hakkında dava açılmıştır.”


AVEA'DAN 'ÖZGÜRCE OPERATÖR SEÇME HAKKI' VURGUSU

Avea CEO'su Cüneyt Türktan, o günlerde yaptığı yazılı açıklamada "Tüketicilere diledikleri GSM operatörünü özgürce seçme hakkı tanıyacak ve tüm halkımızın heyecanla hayata geçmesini beklediği numara taşınabilirliği yönetmeliğinin yürütmesini durdurma ve iptaline yönelik Turkcell'in dava girişimini hayretle karşılamaktayız” demişti.


Türktan'ın açıklamaları şöyle:


"Pek çok fırsatta altını çizdiğimiz gibi Numara Taşınabilirliği mobil iletişim sektörünü gerçek rekabet ortamına taşıyacak büyük bir adımdır. İstisnasız tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerinde ve dünyanın bir çok ülkesinde yıllardan beri tüketicilere sunulmuş bu hak, aslen Türk GSM sektörüne de çok önemli bir değer katacağından, bu süreci sekteye uğratmak orta ve uzun vadede Türk GSM sektörünün gelişimini de engellemek anlamına gelmektedir. Çünkü Numara Taşınabilirliği ile artacak rekabet Türk tüketicisinin lehine olacak; tüketicilere daha kaliteli hizmetlere daha avantajlı koşullarla kavuşma olanağı sunacaktır. Numara Taşınabilirliğini geciktirecek veya uygulanamaz hale getirecek her adım etkin rekabetin sağlanmasına ve tüketici haklarının uygulanmasına karşı bir darbedir."



VODAFONE: NUMARA TAŞINMADAN 3N'İN YARARI YOK

Vodafone Üst Yöneticisi (CEO) Attila Vitai, 3N ihalesi için "Aboneler hangi operatörü kullanacağını seçebilmeli. Bu (3N) lisansların şu aşamada dağıtılmasının Türkiye için bir yararı yok. Avrupa'da böyle bir durum yok. Bu rekabetin ruhuna aykırı." açıklamasında bulunmuştu.

Numara taşınabilirliğinin piyasaya yeni girişleri sağlayabilecek bir uygulama olduğunu söyleyen Vitai, bu konunun 6 ay 1 yıl önce de tartışıldığını, ancak şimdi oyunun doğasının değiştiği düşüncesinde olduğu belirtti. Vitai, “Hükümet de 3G lisansının çıkarılması ile yeni kurumların piyasaya çekilmesi konusunda başarılı olabilmesi için numara taşınabilirliğinin bir gereklilik olduğunun farkında. Hem bakanlık hem Telekomünikasyon Kurumu açısından numara taşınabilirliğini bir öncelik haline geldiğini düşünüyorum” diye konuştu.



3N NEDİR?

Şu anda kullanılan en hızlı cep telefonu bağlantısından 4 kat daha hızlı olan üçüncü nesil (3N), 5 megabaytlık bir şarkıyı 20 saniyede cep telefonuna indirmekten cepten naklen televizyon izlemeye kadar bir dizi servise olanak tanıyor. 3N aralarında mobil internet erişimi, müzik ve video programlarıyla gelişmiş video oyunların da bulunduğu geniş bir multimedya içeriğini de destekliyor.



İHALE DAHA ÖNCE REKABET ORTAMI YOK DİYE ERTELENMİŞTİ

Cep telefonundan görüntülü konuşma imkânı sağlayacak olan üçüncü nesil mobil haberleşme sistemi için, GSM şirketleri yarın yarışacaklar. Gerekli rekabet ortamı oluşmadığı gerekçesiyle 25 Mayıs'tan 7 Eylül'e ertenen ihalede, 4 adet lisansın verilecek.


3N ihalesi için 45 ile 25 Mhz bant aralığında 4 lisans verecek olan Telekomünikasyon Kurumu, her bir lisans için ayrı bir ihale yapacak. Kurum, A lisansı kapsamında 45 MHz, B lisansı için 40 MHz, C lisansı için 35 MHzve D lisansı için de 25 MHz bant genişliği tahsis ederken, bu lisanslar için ise sırasıyla 252, 224, 196 ve 140 milyon Euro asgari değer belirledi.


İHALE AÇIK ARTIRMA USULÜ YAPILACAK

İhale komisyonu tarafından yapılacak ihale, kapalı zarf usulü ile tekliflerin alınmasıyla başlayacak. Kapalı teklifte en yüksek 3 teklif veren yatırımcılardan, verilen en yüksek teklif üzerinden açık artırma usulüyle sözlü teklifler alınacak.


İhale sonucunda, en yüksek fiyatı veren şirket ihale komisyonunca ihaleyi kazanmış şirket olarak kabul edilebilecek. İhale kalan lisanslar içinde aynı şeklide devam edecek. İhale komisyonu, ihaleleri aynı gün içinde tamamlamaması durumunda bir sonraki erteleyebilecek.

17 years ago