|

Afganistan'a elektrik ihracatı arttırılacak

Türkmenistan, Afganistan'a sevkiyatını gerçekleştirdiği elektriği 5 kat arttırmayı hedefliyor.

Cihan
00:00 - 14/12/2013 Cumartesi
Güncelleme: 10:41 - 14/12/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Afganistan'a elektrik ihracatı arttırılacak
Afganistan'a elektrik ihracatı arttırılacak

Afganistan'da barışın sağlanmasına ekonomik destek sağlayan Türkmen yönetimi, Atamurat kentinden Afganistan'ın Andhoy kentine 25 Mw, Mari'den Herat'a 25 Mw gücünde elektrik sevkediyor. Önümüzdeki yıl Andhoy ve Herat'a ek olarak 100'er Mw elektrik ihraç edilmesi planlanıyor. Bunun için Türkmenistan yeni elektrik santralleri inşa ediyor.

Türkmenistan'ın 2011-2030 yılları kapsayan sosyo-ekonomik kalkınma planı kapsamında üreteceği 25,5 milyar kilovat/saat elektirikğin yarısına yakınını ihraç edecek. Sözkonusu hedefe ulaşmak için altyapı çalışmaları hızlandırılıyor. Ülke genelinde birçok bölgede küçük çapta gaz türbinli elektrik santrallerin yapımına başlandı. Türkmen yönetiminin önceliğindeki Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz projesi ile birlikte boru hattın yanında elektrik nakil hattını da çekmek planlanıyor.

Türkmenistan halihazırda, İran ve Afganistan'a elektrik ihraç ediyor. Geçtiğimiz aylarda Türkiye'ye de tekrar elektrik sevkiyatına başlandı.

Türkmenistan genelinde 2013 yılının 11 ayında 18 milyar 302 milyon kilovat/saat elektrik üretildi. 2 milyar 644 milyon kilovat/saat elektrik yurtdışına ihraç edilirken, Türkmenistan halkına sözkonusu dönemde 2 milyar 39 milyon kilovat/saat elektrik bedava verildi.

10 yıl önce