|

Al ya da ödeye son

Rusya'ya kullanmadığımız gazın parasını ödeten anlaşma tarih oldu. Son 2 yılda Ruslarla müthiş gaz ticareti yönettiklerini söyleyen Enerji Bakanı Yıldız, ''Al ya da ödeyi sıfırladık" dedi.

Cahit Saraçoğlu - Ankara
00:00 - 10/01/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:37 - 9/01/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Al ya da ödeye son
Al ya da ödeye son

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Rusya ile olan 3,6 milyar BCM'lik (metreküp) al ya da ödeyi sıfırladık' dedi. Bakan Yıldız, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Katar'ın Türkiye'deki bir LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) terminalinin yatırımcısı olmasını önemsediklerini belirterek, gazın tüccarı yerine sahibinin yatırımcı olmasının arzı garanti altına alacağını söyledi.

HEM SAHİP HEM YATIRIMCI

Katar temaslarını bu doğrultuda yaptıklarını dile getiren Yıldız, ''Gazın gerçek sahibinin Türkiye'de yatırımın sahibi olması önemli. Gazın sahibi yatırımcısı olacak. Uzun dönemli kontratlar gazın tedarikinde önemli' değerlendirmesindez bulundu.

SÜRECİ İYİ YÖNETTİK

Enerji Bakanı Taner Yıldız, şu ifadeleri kullandı: ''Çok fazla ihtiyacınız olmadığı halde çok fazla gaz alırsanız al ya da öde ile ilgili süreci yönetemiyorsunuz. Biz özellikle son 2 yılda Ruslarla yaptığımız anlaşmalarla müthiş bir gaz ticaretini yönettik. Rusya ile olan 3,6 BCM'lik al ya da ödeyi sıfırladık. Bu şu demek 2013'ün Nisan ayında BOTAŞ'ın nakit akışına 1,3 milyar dolar kaynak girecek. Bu BOTAŞ'ın yönetilmesi açısından da önemli. Daha önce kullanmadığımız gaza nakit para vermiştik, şimdi kullandığımız gaza 4'te 1'ini veriyoruz. O nedenle biz geriye dönük hesapları temizleyerek gidiyoruz. Aliağa'da bu yılı 2,5 BCM ile kapatırız. Belki önümüzdeki yıla 3,5 BCM'e ulaşacağız.''

Azerbaycan ile İran 2014'te sıfırlanacak

Rusya'ya al ya da öde sistemini Nisan 2013'te sıfırlayacak olan Türkiye, 2007 ila 2009 yılları içerisinde Azerbaycan ve İran'dan satınalıp kullanamadığı doğalgazı da 2013 ve 2014'te çekerek bu ülkelerle olan 'al ya da öde' zorunluluğunu sona erdirecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın özellikle 2012 yılında yaptığı girişimler sonucu, Rusya ile 2009 ve 2010 yılında Mavi Akım üzerinden 4,2 milyar metreküp civarındaki 'al ya da öde' yükümlülüğü geçen yıl bitirildi. Al ya da yükümlülüğünde satın alındığı halde tüketim yetersizliği nedeniyle çekilmeyen gaz miktarı, ilgili yıldan sonraki 5 yıl içerisinde herhangi bir cezai şart olmadan çekilip tüketilebiliyor. Bu durumda, doğalgaz fiyatlarının düşük olduğu dönemlerde alınıp tüketilemeyen gaz, sonraki beş yılda fiyatların yükselmesi halinde alıcıya avantaj sağlayabiliyor.

Cazip teklif gelirse kabul ederiz

Doğalgaz temini için cazip teklif nereden gelirse ihtiyacın karşılanması için oraya sipariş verebileceklerini, 6 milyar metreküplük LNG'yi 2014-2015 döneminde temin etmeleri gerektiğini kaydeden Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

'Katar'dan alınacak gaz 6 milyar metreküplük hedefimizin yarısı olursa seviniriz, hepsi olursa da seviniriz. Önemli olan bu talebin en uygun fiyatla karşılanıyor olması. Bu yüzden kendimizi kasmıyoruz. Daha başlardayız ancak Katar ile uzun dönemli bir kontrat yaparsak en az 10 yıllık kontrat yaparız.

Bunun için de uygun bir teklif almamız lazım.' Türkiye, bu yıl kış döneminde ortaya çıkacak olası gaz ihtiyacını karşılamak için 2.5 milyar metreküplük spot LNG almak için anlaşmalara imza atmıştı.


11 yıl önce
default-profile-img