|

AVM''lerde yetki belediyelerde

Perakende sektörünün ve küçük esnafın merakla beklediği AVM kanun tasarısı, nihayet Meclis''e sevkedildi. Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, ''AVM''lerin yoğunluğu, tasarımı, ruhsatlandırması ve işletmesi gibi konularda belediyeler yetkili kılınıyor'' dedi.

.
00:00 - 20/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:15 - 19/08/2014 Salı
Yeni Şafak
AVM''lerde yetki belediyelerde
AVM''lerde yetki belediyelerde

Aylardır tartışılan ve perakende sektöründeki tüm aktörlerin dört gözle beklediği AVM kanun tasarısı nihayet Meclis''e sevk edildi. Birçok yeniliklerin getirildiği yasa Bakanlar Kurulu''nda yapılan müzakereden sonra imzalanıp, Meclis''e sevk edilen son kanun tasarısı oldu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili, ''Büyükşehir statüsündeki yerlerde AVM dediğimiz alanların tasarım, ruhsatlandırma, işletmesine ilişkin hususlarda büyükşehir belediyeleri yetkili kılınıyor'' dedi.

KAMPANYA SÜRESİNE DÜZENLEME

Yazıcı, kanun tasarısı hakkında düzenlediği basın toplantısındaki sorular üzerine, kampanyalı satış süresinin 3 ayı geçmesi halinde yaptırımının ne olacağı konusunda, yaptırımların idari para cezası olarak uygulanacağını söyledi. İşletmeyi kapatmaya yönelik ceza bulunmadığını dile getiren Yazıcı, ''Bu tasarı, diğer mevzuatlardan kaynaklanan işletmelerin kapatılmasına yönelik görev ve yetkileri ortadan kaldırmıyor'' diye konuştu. Bakan Yazıcı, bir soru üzerine de büyük mağazalar ve AVM''lerdeki sosyal ünite, çocuk bakım ve ibadet yerleri gibi birimlere ilişkin kriterlerin yönetmelikle düzenleneceğini kaydetti.

YETKİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERDE

Yeni tasarıda böyle bir komisyon kurulmasına ilişkin düzenleme bulunmadığını bildiren Yazıcı, ''Tasarı, büyük mağazalar dediğimiz mağazaların inşaat, ruhsat işlemlerini büyükşehir belediyelerine veriyor. Büyükşehir statüsündeki yerlerde AVM dediğimiz alanların tasarım, ruhsatlandırma, işletmesine ilişkin hususlarda büyükşehir belediyeleri yetkili kılınıyor'' ifadesini kullandı.

''Devletin görevi adaleti sağlamak''

Yazıcı, tasarı ile yeni düzenlenen faaliyet alanları ilgili dönüşüm için belli süreler öngörüldüğünü belirtti. Yazıcı, ''Hakların korunması ticari sözleşmeye müdahale değildir. Devletin görevi hak ve adaleti sağlamaktır. Küçük esnafın haklarının büyükler tarafından biraz tırtıklandığına ilişkin bir kanaat var. Bunu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz'' dedi.

AVM''ler hafta sonları açık

AVM''lerin hafta sonlarında bir gün tatil olmasının zaman zaman gündeme geldiğini söyleyen Yazıcı, bu tür düzenleme yapılmasını gerçekçi bulmadıklarını söyledi. İşletmelerin faaliyet sürelerine ilişkin tasarrufta bulunma yetkisinin valiliklerde bulunduğuna işaret eden Yazıcı, bölgesel düzenleme yapma yetkisinin ise Bakanlar Kurulu''nda olduğunu dile getirdi.


10 yıl önce