|

Avrupa'nın gözü Slovakya'da

Borç krizindeki avro bölgesi ülkelerini kurtaracak EFSF oylamasında son viraja girildi. 17 üyeli bölgede 16 ülkenin kabul ettiği fonun uygulanabilmesi için Slovakya'nın oyuna ihtiyaç var. Oylama öncesi ülkede koalisyon hükümetinde yaşanan gerginlik bölgenin gözünü bu ülkeye çevirdi

Aa
00:00 - 12/10/2011 Çarşamba
Güncelleme: 03:41 - 12/10/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Avrupa'nın gözü Slovakya'da
Avrupa'nın gözü Slovakya'da

Slovakya parlamentosunda Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ile ilgili yapılacak oylamaya koalisyon hükümetinin küçük ortağı katılmayacağı haberleri avro bölgesi üyelerinin korkulu rüyası oldu. Liberal Özgürlük ve Dayanışma Partisi (SaS) Başkanı Richard Sulik, 'parlamentodaki oylamaya katılmanın avro bölgesi kurtarma fonunun onaylanması şansının kaybedilmesi olduğunu' söyledi. Oylamayı koalisyon hükümeti için bir güven oylaması yapmayı reddettiklerini belirten Sulik, bunu güven oylaması haline getirmenin kurtarma fonlarının kabul edilmesini tamamen başarısızlığa uğratacağını ifade etti.

Sulik, EFSF'nin büyütülmesini 'cehenneme giden yol' olarak tanımladı. Slovakya Başbakanı Iveta Radicova da koalisyon ortağı SaS'nin uzlaşma önerisini kabul etmediğini belirterek, 'parlamentodaki EFSF oylamasının hükümete güvenoyu anlamına geleceğini' söyledi. Koalisyon hükümetinin diğer ortaklarından Radicova'nın lideri olduğu merkez sağ Slovakya Demokratik Hristiyan Birliği, Hristiyan Demokratlarn ve etnik Macarların partisi EFSF'nin genişletilmesine destek veriyor. SaS'nin desteği olmadan EFSF'nin genişletilmesinin kabul edilmesinde koalisyon hükümetinin muhalefetin oylarına ihtiyacı bulunuyor. EFSF'nin genişletilmesiyle ilgili oylamanın yapılacağı tek ülke olarak Slovakya kaldı. Avro Bölgesi'nin 17 üyesinden 16'sı EFSF'nin genişletilmesine onay verdi. Slovakya parlamentosundan hayır oyu çıkması halinde EFSF'nin genişletilmesinin yolu kapanacak.


13 yıl önce