|

Başı sıkışan Yunanlı Ziraat'e koşuyor

İki yıl önce Gümülcine'de hizmete giren Ziraat Bankası ekonomik krizden etkilenen Yunanlıların umut kapısı oldu. Bugüne kadar 250 Yunanlı işadamı kredi almak için bankanın kapısını çaldı.

Oktay Mehmet
00:00 - 5/01/2011 Çarşamba
Güncelleme: 23:57 - 4/01/2011 Salı
Yeni Şafak
Başı sıkışan Yunanlı  Ziraat'e koşuyor
Başı sıkışan Yunanlı Ziraat'e koşuyor

Ekonomik krizin pençesinde kıvranan Yunanistan'ın Gümülcine şehrinde iki yıl önce hizmete giren Ziraat Bankası sadece bölgede yaşayan Türklerin değil, Yunan vatandaşlarının da umudu oldu. Bugüne kadar ekonomik krizden etkilenen 250 Yunanlı işadamı kredi almak için Ziraat Bankası'nın kapısını çaldı.

BASINDA KRİZ POLEMİĞİ

Gümülcine Ziraat Bankası din dil, ırk ayrımı yapmadan yüzde 3 gibi düşük kredi verdiği müşterilerinin ev ve işyerlerine ipotek koyuyor. Gümülcine'de pek çok küçük sanayi şirketlerini batmaktan Ziraat Bankası'nın verdiği krediler kurtardı. Bu arada Yunanistan'da yayınlanan bazı basın yayın organları Yunan vatandaşlarına kredi veren ve karşılığında işyerlerini ipotek altına alan Ziraat Bankası'na ağır eleştirilerde bulunuyor. Gümülcine'de haftalık yayınlanan 'Proto Thema' gazetesi pazar nüshasında 'Ankara Yunanistan'daki krizi kullanıyor' ifadelerine yer verdi. Öte yandan Yunanistan 15 Ocak'ta Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün başkanlığında çok sayıda Türk işadamının ülkelerine yapacağı ziyareti bekliyor. Türkiye'den 250 işadamının katılacağı ziyaret sırasında Türk heyeti Dedeağaç, Gümülcine, İskeçe, Kavala şehirlerini ziyaret ederek Yunanlı işadamları ile ortak yatırım imkanlarını görüşecekler.


Mevduatlar Türk bankasına

Yunanistan'ın artan borç sorunu Avrupa Bölgesi ülkeleri için önemli bir problem olurken Yunan vatandaşlarının ise kendi ülke bankalarında tutmuş oldukları mevduatlarını Ziraat Bankası'na kaydırdıkları belirtildi. Ülkenin kemer sıkma politikalarından rahatsız olan Yunanlılar bankalarının batma risklerini de taşıdıklarını kaydediyorlar. Türk bankasına hesapların kayması ise özellikle siyasi açıdan bazı kesimler tarafından yoğun eleştirilere maruz kalıyor



13 yıl önce