|

BDDK 26 kalem masrafı kaldırdı

BDDK, üzerinde çalıştığı tüketicilerden alınacak ücret, komisyon ve masraflara ilişkin yönetmelik taslağı açıkladı. Yeni taslağa göre bankalar, 26 kalem hizmet ve üründen artık ücret isteyemeyecek. Tüketicilerin kuruluşta birden fazla hesabı varsa, sadece bir tanesinden hesap işletim ücreti alınabilecek.

Ekonomi Servisi
00:00 - 22/08/2014 Cuma
Güncelleme: 01:27 - 22/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
BDDK 26 kalem masrafı kaldırdı
BDDK 26 kalem masrafı kaldırdı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağını görüşlere dün açtı. Kurumun internet sitesinde yer alan taslağa göre; bankaların 20 ücret kalemi dışında tüketiciden hiçbir ücretin alınamayacağı bir model oluşturuldu. Ücret talep edilebilecek her ürün ve hizmet için tüketicinin ayrı ayrı onayının alınması zorunlu olacak. Ücretlerde yıllık yüzde 20'nin altındaki artışlarda tüketicinin bilgilendirilmesi gerekecek. Ücretlerdeki yıllık yüzde 20'nin üzerindeki artışlarda ise finansal kuruluşlar tüketiciye ulaşarak yeniden tüketicinin onayını alacak.

KREDİDE TEK ÜCRET

Finansal tüketicilerden tahsil edilen dosya masrafı, istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, kredi dekont ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti gibi onlarca ücret kalemi kaldırılıyor. Ayrıca tüketici kredisi olmasına rağmen, vatandaşların acil nakit ihtiyaçları nedeniyle kullandıkları kredili mevduat hesapları ile taksitli nakit avans çekimlerinden tahsis ücreti alınmayacak.

ÇEKLERE DE AYNI TARİFE

Tüketicinin kuruluşta birden fazla hesabı bulunuyorsa, bir hesap işletim ücreti alınabilecek. Böylelikle mevcut duruma göre vatandaşların ödeyecekleri hesap işletim ücreti önemli ölçüde azalacak. 180 gün boyunca hareket görmeyen mevduat ve katılım fonu hesaplarından ise hesap işletim ücreti tahsil edilemeyecek.

ATM'den para çekme ve bakiye sorma ücretsiz

Para yatırma ve para çekme işlemlerinde de yeni düzenlemeler yapıldı. Tüketicinin kendi bankasının ATM'lerinden ve şubelerinden kendi hesabına para yatırma, bakiye sorgulama ve banka tarafından belirlenen limit dahilinde ATM'lerinden para çekme işlemlerinden ücret alınamayacak.

Tüketicinin korunduğu yeni döneme girilecek

Yönetmeliğin yürürlüğe konulması ile finansal ürün ve hizmetlerin ücretlendirilmesinde finansal tüketicinin korunduğu yeni bir döneme girileceği kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: 'Ücretler, yönetmelik ekinde 5 farklı grupta sınıflandırılmıştır. Bu listede yer alanlar dışında hiçbir ücret tahsil edilemeyeceğinden, makul olmayan ücret taleplerinin önüne geçilmiştir. Yeni bir ücret konulabilmesi için Kurumumuzdan izin alınması zorunluluğu getirilmiştir.'

Hangi ücretler kaldırıldı?

1. Onaysız yapılan bildirimler,

2. İpotek fek ücreti,

3. Kiralık kasa ziyaret ücreti,

4. Bozuk para tümleme ücreti,

5. Borcu yoktur yazısı ücreti,

6. Dekont yazdırma ücreti,

7. Hesap bakım ücreti,

8. Hesap özeti gönderim ücreti,

9. SMS gönderim ücreti,

10. Hesap işlemsizlik ücreti,

11. Hesap cüzdanı yazdırma ücreti,

12. Banka kartı ücreti,

13. Hesap açma-kapama ücreti,

14. Dosya masrafı,

15. Kredi istihbarat ücreti,

16. Kredi işlem fişi ücreti,

17. Ödeme planı değiştirme ücreti,

18. Değişken taksitli ödeme planı ücreti,

19. Sanal kredi kartı ücreti,

20. Kendi hesabına para yatırma ücreti,

21. Reddedilen kredi ücreti,

22. Kredili mevduat hesabı kullanım ve tahsis ücreti,

23. Taksitli nakit avans komisyonu,

24. Hareketsiz kredi kartı yıllık üyelik ücreti,

25. Hareketsiz hesaba ilişkin hesap işletim ücreti,

26. Belge taleplerinde ilk yıl için belge ücreti.

Devam eden ücretler

Bireysel Kredilerde: Tahsis Ücreti, Ekspertiz Ücreti, Taşınır ve Taşınmaz Rehin Ücreti.

Mevduat Hesaplarında: Hesap İşletim Ücreti ve Para Çekme Ücreti.

Para Transferlerinde: Elektronik Fon Transferi Ücreti, Havale Ücreti ve Swift Ücreti.

Kredi Kartlarında: Yıllık Üyelik Ücreti, Ek Kart Yıllık Üyelik Ücreti, Kart Yenileme Ücreti ve Nakit Avans Çekim Ücreti.

Diğerleri: Kiralık Kasa Ücreti, Fatura Ödeme Ücreti, Arşiv - Araştırma Ücreti, Bakiye Sorgulama Ücreti, Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Yapılan Ödemeler ve Üçüncü Kişilere Yapılan Ödemeler.

10 yıl önce