|

Çilek diyarında "erken" hasat

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke ilçesinde, serada üretimi yapılan çileğin hasadı başladı.

Aa
00:00 - 14/12/2013 Cumartesi
Güncelleme: 15:35 - 14/12/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Çilek diyarında "erken" hasat
Çilek diyarında "erken" hasat

Türkiye'nin büyük kısmında soğuk hava ve kar etkisini gösterirken ilçeye bağlı Burunucu köyünde çiftçilik yapan Mehmet Yaşar Doğdu'nun serasında çilek hasadı yapıldı. Doğdu, hasadını yaptığı yaklaşık 200 kilogram çileği, kilosu 4 liradan satışa sundu.

Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı ve çilek üreticisi Durhasan Akarca, gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'nin birçok yerinde kar ve soğuk hava etkili olurken ilçede örtü altında çilek hasat etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Bugün hasadı yapılan çileğin iç piyasadan gelen talebe göre Türkiye'nin değişik illerine gönderileceğini anlatan Akarca, bu yıl örtü altında bin dönüm arazide dikimi yapılan erkenci cinsi çileklerin hasadına başlandığını kaydetti.

Atayurt başta olmak üzere Arkum, Atakent ve Taşucu beldeleri ile Kurtuluş, Bahçeköy, Sökün, Çeltikçi ve Burunucu köylerinde çilek üretimi yapıldığını ifade eden Akarca, "Silifke, Türkiye'deki çilek üretiminin en önemli noktalarından biri. Kokusu, aroması ve lezzetiyle de Silifke çileğinin dünyada eşi benzeri yok. Bu yıl 15 bin dönüm araziden 60 bin ton çilek hasadı bekliyoruz" dedi.

Hasadın temmuz ayı sonuna kadar devam edeceği bilgisini veren Akarca, "Hasadı yapılan çileğin 20 bin tonu, başta Rusya olmak üzere gelen talebe göre çeşitli ülkelere ihraç edilecek. Kalan kısmı ise yurt içinde tüketilecek" diye konuştu.

Silifke'de çilek üretiminin, ekiminden hasat sezonunun bitmesine kadar önemli bir istihdam sağladığını vurgulayan Akarca, şu bilgileri verdi:

"Çilekler, temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanmasının ardından dikilmeye başlanıyor. Akabinde gelen süreçte budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması gibi çalışmalar yapılıyor. Bu süreçte birçok kişi istihdam ediliyor. İlçede yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşarak karnını doyuruyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi ise çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan birçok insan ilçeye akın ediyor."

10 yıl önce