|

Doğalgaz nasıl tasarruflu kullanılır?

Havaların soğumasıyla birlikte özellikle doğalgazla ısınan evlerde tasarruf tedbirleri ön plana çıkmaya başladı.

İha
00:00 - 14/12/2013 Saturday
Güncelleme: 10:42 - 14/12/2013 Saturday
Yeni Şafak
Doğalgaz nasıl tasarruflu kullanılır?
Doğalgaz nasıl tasarruflu kullanılır?

Makine Mühendisleri Odası Kırşehir İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Çetiner, alınması gerekli tasarruf tedbirlerini anlattı.

Enerjiyi verimli kullanmak için bilinçli olunması gerektiğini belirten Çetiner, doğalgazda ısı yalıtımı, verimli ısıtma cihazları kullanma, uygun tesisat ve tasarruf ekipmanlarının önemli olduğunu söyledi.

Çetiner, "Isı yalıtımını dış mekanda yaparak kiriş ve kolonların da izole edilmesi sağlanmalıdır. İçeriden yapılan yalıtımlarda bütün olarak yalıtım yapılamadığından ısı köprüsü oluşur. Bu durum binamız için tehlikeli. Demir ve betonun ömrünü azaltır. Isı yalıtımı kışın soğuktan koruduğu gibi yazın da sıcaktan koruyacaktır. Konforumuzun artması yanında yaklaşık yüzde 40 civarında enerji tasarrufu sağlarız" dedi.

Çetiner, "Yoğuşmalı kombi kullanımı hem yakıt tasarrufu sağlar, hem de çevreyi fazla kirletmeyiniz.

Konumu ne olursa olsun her türlü mekana yoğuşmalı kombiyi tavsiye ediyoruz. 'Evimiz küçük veya petek sayımız az; yoğuşmalı kombi gerekmez' söylevi çok doğru bir söylev değildir. Yoğuşmalı cihazlardaki verimin nedenini basite indirgeyerek açıklarsak kalorifer dönüş suyunu bacadan geçirerek ön ısıtma yaptığımızı düşünebiliriz. Ortaya çıkan suyun sebebi ise doymuş su buharının kendisinden daha soğuk bir ortama girdiğinde suya dönüşmesidir. Kombilerimizin bakımını yetkili servislere yaptırarak tasarruf sağlayabiliriz. Bilhassa kullanım suyu eşanjöründeki kireçlenme ısı transferini azaltır, eşanjörü temizleterek bu duruma engel olabiliriz" şeklinde konuştu.Çetiner kombi kullanımında oluşan olumsuzlukların mutlaka yetkili ellere haber verilmek suretiyle giderilmesi noktasında da uyarı yaptı.

10 years ago