|

Ebru sanatını halıya dokudu

Bir yıllık AR-GE çalışması sonucu dünyada bir ilki gerçekleştiren Royal Halı, geleneksel Türk el sanatı ebru ile halı üreterek sektörde yeni bir dönem açtı

Ekonomi Servisi
00:00 - 9/07/2011 Cumartesi
Güncelleme: 00:23 - 9/07/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Ebru        sanatını halıya dokudu
Ebru sanatını halıya dokudu

Royal Halı, sektöründe dünyada bir ilke imza attı ve bir yıllık araştırma-geliştirme (AR-GE) çalışması sonucunda 'suya resim yapmak' olarak ifade edilen ebru sanatını halıya uygulamayı başardı.

Özel olarak hazırlanan boyalar, ebru teknesinde yoğunlaştırılmış su üzerine fırçalarla serpiliyor ve çeşitli figürler veriliyor. Su yüzünde oluşturulan figürler kağıt yerine üzerine kapatılan halıya alınıyor ve sonra bu halı özel işlemlerden geçirilerek, tüketiciye sunulacak hale getiriliyor. Yapılan hiçbir halı ayrı renk ve desende olmuyor. Bir ay sonra seri üretimine başlanacak 'ebru halının' ihracatı da yapılacak.

TRENDLERİN BELİRLEYİCİSİ

Royal Halı Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakıboğlu ve Genel Müdürü Cihan Dağcı, fabrikada düzenledikleri basın toplantısında, şirketin yenilikleri ve 2011 hedefleri hakkında bilgi verdi.

Nakıboğlu, Türkiye'nin hızla büyümesine paralel olarak halı sektörünün de büyüdüğünü vurguladı. Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarından Naksan Holding bünyesinde 2005 yılında faaliyete başlayan Royal Halı'nın, kurulduğundan beri AR-GE ve inovasyona yatırım yaparak sektörde katma değerli ürünlerin lideri olduğunu belirten Nakıboğlu, sektörde trendlerin belirleyicisi olduklarını söyledi.

ÇİN'E BİLE İHRAÇ EDİYOR

Royal Halı fabrikasında 600 çeşit halı ürettiklerini, yıllık 6,5 milyon metrekare üretim kapasiteleri olduğunu belirten Dağcı, üretimlerinin yüzde 25'ini aralarında Amerika, Almanya, İtalya, İngiltere, Kanada, Avustralya, Suudi Arabistan, Rusya, Ukrayna, Moritanya, Cezayir, Libya, Çin, Hindistan ve Japonya'nın bulunduğu 30 ülkeye ihraç ettiklerini açıkladı.Dağcı, 'Şu an herkes Çin'den Hindistan'dan mal alırken, biz ihracat yapıyoruz. Çin'e katma değerli ürünler satıyoruz' dedi.Türkiye'nin geçen yıl 1,2 milyar dolar halı ihracatı yaptığını bildiren Dağcı, ekonomik krize ve Ortadoğu'da yaşanan olaylara rağmen Gaziantep'in ihracatının arttığını, Royal Halı'nın da 211 yılında hedeflediği 215 milyon TL cironun yüzde 30'unu ihracatın oluşturacağını söyledi.


SigortHalı satışlara devam

Tüm Royal ve Pierre Cardin markalı halılarının 'antibakteriyel, antimite ve antimantar' 3 etkili özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Nakıboğlu, 2011 başında Sağlık Bakanlığı'ndan ürünlerinin antimikrobiyal olduğuyla ilgili 'biyosidal ürün sertifikası' aldıklarını bildirdi. Dağcı, 'SigortHalı' adını verdikleri yeni uygulama ile sattıkları halıları yanmaya, yırtılmaya, sökülmeye, su hasarlarına, çalınmaya ve garanti kapsamı dışında kalan tüm kullanıcı hatalarına karşı korumaya aldıklarını söyledi ve 2 yıl garanti verdiklerini vurguladı



13 yıl önce