|

En önemli hat açıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı'na ilişkin, ''Bu taşımacılık sadece Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında bir taşımacılık değildir. Balkanlar'dan tüm Anadolu topraklarını geçerek Orta Asya'ya ve Uzak Doğu'ya giden ana ulaşım koridorunu da karşılayan önemli bir hattır'' dedi.

Aa
00:00 - 19/02/2013 Salı
Güncelleme: 18:02 - 19/02/2013 Salı
Yeni Şafak
En önemli hat açıldı
En önemli hat açıldı

Rusya'dan Orta Asya ve Ortadoğu'ya kombine yük taşımacılığının Türkiye üzerinden gerçekleştirilmesini sağlayan Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim Y. Sokolov'un katılımıyla açıldı.

Bakan Yıldırım, Samsun Limanı Sanayi Rıhtımı'nda yapılan törende, Samsun'da iki dost ülkeyi birbirine bağlayacak hattın açılışını yaptıklarını söyledi.

Hattın uzun ve titiz bir çalışmanın sonucu olduğuna dikkati çeken Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

''Bu çalışmalar 2005 yılında başlamış ve nihayet 2010 yılında resmi sözleşmelerin imzalanmasıyla deneme seferlerine geçilmişti. 2010 yılından bu yana yapılan deneme seferleri de hattın sorunsuz bir şekilde çalışabileceğini ortaya koymuş. Artık bundan böyle daha etkin, daha verimli bir şekilde bu hat iki ülke arasında taşımalarda kullanılabilecek. Karadeniz iki ülkenin ortak sınırını oluşturuyor. Tarih boyunca Karadeniz, Rusya Federasyonu ile Türkiye arasında, Anadolu toprakları arasında hep ticaretin gelişmesi için görev yapmış, bugün de bu görevini Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişmesine paralel olarak aynı şekilde ifa etmektedir.''

Özellikle son yıllarda Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında artarak devam eden ilişkilerin başta devlet başkanları, başbakanlar düzeyindeki üst düzeyli stratejik iş birliği çalışmalarını esas alarak ortaya konan hedefler doğrultusunda günden güne geliştiğini, ticaretin ve taşımacılığın arttığını anlatan Yıldırım, ''İlişkilerimiz artmaya devam ediyor. 33 milyar dolar civarında olan toplam ticaretimizin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, 2015 yılında 100 milyar dolara çıkarılması hedefi her iki ülkenin devlet başkanları ve başbakanları seviyesinde kararlaştırılmıştır. Ticaretimizin bu kadar kısa süre içerisinde artırılması için mutlaka taşımacılığımızı çeşitlendirmemiz, yeni yeni alternatifleri devreye sokmamız kaçınılmazdır'' diye konuştu.


Demir-deniz yolu kombine taşımacılığı başlatıldı

Hizmete açılan hatla demir-deniz yolu kombine taşımacılığının da başlatıldığını vurgulayan Bakan Yıldırım, Rusya ile Türkiye'deki ray açıklıklarının farklı olması nedeniyle Samsun Limanı'nda bir boji değiştirme istasyonu kurulduğunu açıkladı.

Karadeniz'in kuzeyinden gelen vagonların kısa sürede boji değiştirilerek Türkiye Cumhuriyeti demiryolları ağına rahatlıkla adapte olabildiğini ifade eden Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Buradan çıkan vagonlar Anadolu'ya, ülkenin güneyinden batısına, doğusuna her tarafına gidebiliyor. Bu taşımacılık sadece Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında bir taşımacılık değildir. Aynı zamanda TRACECA hattı dediğimiz, Balkanlar'dan tüm Anadolu topraklarını geçerek Orta Asya'ya ve Uzak Doğu'ya giden ana ulaşım koridorunu da karşılayan önemli bir hattır. Bunun yanı sıra Türkiye üzerinden Ortadoğu'ya, Rusya üzerinden ülkenin iç kısımlarının batısına ve doğusuna da mevcut demiryolu hattına entegre olacak şekilde geliştirilmiş ve gelecek yıllarda taşımacılığımızı önemli ölçüde gelişen ticaret hattımızla birlikte sorunsuz bir şekilde karşılayacak çok önemli bir projedir.''


Hudutlarda basitleştirme ve iyileştirme

Bakan Binali Yıldırım, projenin Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu iradeler sonucu bu hale geldiğini vurgulayarak, şöyle dedi:

''Ulaştırma ülkelerin gelişmesi için, ülkelerdeki dostlukların gelişmesi için, ticaretin gelişmesi için, karşılıklı refahın gelişmesi için olmazsa olmaz bir altyapı aracıdır. Ulaştırma hizmetlerini hiçbir zaman bir ticaret olarak görmedik. Ulaştırmayı ülkeler arasındaki ticaretin ve dostluğun gelişmesi için daima bir araç olarak gördük. Bu ve buna benzer projelerin daha da verimli bir şekilde çalışması için, sınır geçişlerindeki formalitelerin, bürokrasinin daha da azaltılması, geçiş sürelerinin, seyahat sürelerinin azaltılarak verimliliğin daha da artırılması bundan böyle bizlerin hedefi olacaktır. Gerek Rusya tarafında gerek Türkiye tarafında gümrüklerde, sınır kapılarında, limanlarda, kara hudut kapılarındaki yapacağımız basitleştirmeler ve iyileştirmelerle sadece ticaretin gelişmesine katkı sağlamayacağız, aynı zamanda iki ülke arasındaki ilişkilerin de artarak daha da ileriye götürülmesini temin etmiş olacağız. Bu proje bir başlangıçtır.''

Yıldırım, son yıllarda özellikle Rusya ve Türkiye arasında vizelerin kaldırılmasıyla birlikte önemli ölçüde Rusya-Türkiye arasında gidiş gelişlerin arttığını, karşılıklı yatırımların 8 milyar doların üzerine çıktığını bildirerek Yıldırım, şunları kaydetti:

''Bugün Rusya Federasyonu sınırları içinde 5 milyar dolarlık Türk yatırımcı mevcut. Benzer şekilde Türkiye'de Rus yatırımcı 3 milyar doları aşan uzun vadeli bir çalışma içerisine girmiştir. Görüldüğü gibi gelişen, günden güne iyiye giden bu ilişkileri daha fazla büyütmek ve önümüze konan 100 milyar dolarlık hedefi yakalayabilmenin olmazsa olmazı, taşımacılık altyapımızı gerek hava yolunda gerek karayolunda gerek karayolu-deniz yolu, gerek deniz yolu-demiryolu kombine taşımacılığında daha ileri noktalara taşımaktır. Bu proje bu amaca, bu hedefe yönelik ilk adımlardan bir tanesidir.''

11 yıl önce