|

Fındığın müteahhit ile imtihanı

Kurak giden havalar nedeniyle bu yılki rekoltelerde düşüş var. Fındık, buğday ve mısıra yapılan fiyat artışları üretici ile sanayiciyi karşı karşıya getirdi. Çiftçi temsilcisi oda ve dernekler üreticilerin stok ile işi olmadığını ifade ederken; sektöre dışarıdan müdahil olan kuyumcu, müteahhit ve evinin altını depo yapan manavın bile stok yaptığı konuşuluyor.

.
00:00 - 22/08/2014 Cuma
Güncelleme: 01:30 - 22/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Fındığın müteahhit ile imtihanı
Fındığın müteahhit ile imtihanı

Havaların kurak gidişi Türkiye''de ''stokçu'' kavgası başlattı. Üretici; tüccarı stok yapmakla suçlarken, sanayici ise bir kısım çiftçinin ürettiği malı satmadığını iddia ediyor. Tüm bu yaşananların yanında cazip kar beklentisi sektörün dışındaki yatırımcıların da gözünü tarım sektörüne çekti. Üretici birlikleri büyük kar cazibesi umuduyla ''inşaatçı, marketçi, kuyumcuların'' bile ürün stok yapmaya başladığını açıkladı. Son günlerde buğday ve fındığa dolar ve altına yatırım yapar gibi bir talebin olduğu ifade edildi. Tarım Bakanlığı kaynaklarına göre ise geçen yıla göre rekoltelerde büyük düşüş yok. Buğdayda ancak yüzde 20, fındıkta ise yüzde 25 düşüş var. Fıstıkta ise 6 kat üretim fazlalığı bulunuyor. Tüm bu verilere rağmen büyük kar umutları besleyenler fiyatların daha çok yükselmesi için büyük beklenti içine girmiş durumda.

KUYUMCU, MÜTEAHHİT STOK YAPIYOR

Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanvekili Özer Akbaşlı, fındığın para getireceği beklentisi ile asıl işi müteahhitlik, kuyumculuk olan bazı kişilerin stok yaptığını söyledi. Akbaşlı değişik sektörden kişilerin evlerinin altında bile stok yaptığını ifade etti. Akbaşlı, stokçuluğun çözümü için çiftçinin pazara ihtiyacı kadar ürün getirmesi gerektiğini ifade etti. Akbaşlı ''Eylül ayında ihtiyaç 90 bin tonken 200 bin ton getirirsek bunun fiyatı artmaz, birileri stoklamak ister'' dedi.

Stoğu üretici yapmıyor!

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Yetkin''e göre; üreticinin ürünlerinin büyük çoğunluğu tüccarların elinde. Fındığın yüzde 50''si buğdayda ise yüzde 80''i tüccarlarda bulunuyor. Gıda sanayicilerinin ''üreticiler ellerindeki ürünleri satmıyorlar'' açıklamasına sert tepki gösteren Yetkin, ''Üretici haksız yere stokçulukla suçlanmaktadır. Çiftinin büyük borcu var bankalara kredi ödemesi var. Daha tarladayken üretici mallarını satmaktadır. Bırakın stok yapmayı üretici borçlarını zor ödemektedir'' diye konuştu.

Çiftçi ürününü satmıyor mu?

Türkiye Gıda Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, iklim bahanesiyle üreticilerin buğday, fındık ve antep fıstığı başta olmak üzere birçok üründe stokçuluk yapıp fiyat yükselttiğini iddia etti. Topuz, sanayicinin yakında bu ek maliyeti ürün fiyatlarına yansıtmaya başlamak zorunda kalacağını söyledi.

Zammın kaynağı üretici değil

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üretici fiyatlarının, haziranın ardından temmuz ayında da gerilediğini açıkladı. Bayraktar ''Burada stokçuluk nerede? Çiftçinin, köylünün, üreticinin stokçuluk yaptığını kimse iddia edemez. Üreticinin stokçuluk yaptığı iddiaları doğru değil'' dedi.


10 yıl önce