|

Fındıkçıya yabanî çare

Fındıklarını sökmek durumunda kalacaklara önerilen ve özellikle bayanların gözde yemişi haline gelen yaban mersininin (Likapa) kg fiyatı, kuruyemişçi ve aktarlarda fındığı katlayarak 40 TL'ye kadar çıkıyor

Şükrullah Dolu
00:00 - 17/07/2009 Cuma
Güncelleme: 03:37 - 17/07/2009 Cuma
Yeni Şafak
Fındıkçıya yabanî çare
Fındıkçıya yabanî çare

Yeni açıklanan Fındık Stratejisi ile gözler, fındığın yerine tarımı yapılacak alternatif ürünlere çevrildi. Karadeniz bölgesi iklim ve toprak şartlarına uygun olduğu ve yüksek getiri sağladığı belirtilen Kivi ve Yaban mersini (Likapa), bu açıdan ön plana çıkıyor. Sağlık ve beslenme uzmanlarının tavsiyesiyle bayanların gözde yemişi haline gelen Likapanın kilosu aktar ve kuruyemişlerde 30 TL'den satılıyor. Ancak Levent gibi bölgelerde fiyatın 40 TL'ye kadar çıkması, 'Fındık üreticisine ilaç gibi gelecek ürün' yorumlarına neden oluyor. Yaşlanmayı geciktirmesi ve kan şekerini düzenlemesi gibi birçok faydası sıralanan Likapanın Karadeniz'de yeni bir heyecana neden olduğu dikkat çekiyor.

RİZELİLER DERNEKLENDİ

Konuyla ilgili olarak Trabzon merkezli web sitesi kuran biyoloji mezunu Osman Ergül, Likapa reçeli taleplerine cevap verememekten yakınıyor. Likapayla ilgili bilinci artırmak için Rize Ziraat Odası'nın öncülüğünde de Likapa Üreticileri Derneği kuruldu. Dernek, yoksul üreticilere maddi destek de sağlıyor.


Fındık fiyatını katlayan ürün

Türkiye'de yabani olarak bulunan mucize bitki şu anda ithal ediliyor ve yüksek fiyatına rağmen her yerde bulunmayabiliyor. Biyolog Osman Ergül, 1 dönüm alandan 800 TL değerinde fındık elde edilirken aynı alandan 10 bin TL değerinde likapa üretileceğini kaydediyor.



15 yıl önce