|

Irak''la iş yapan firmalara müjde

Eximbank; yaptığı düzenleme ile Irak''a ihracat yapan ihracatçı firmaların kredilerinin vadelerini uzattı. Irak''ta iş yapan müteahhitlik firmalarına da benzer kolaylıklar getirildi. Dün duyurulan düzenlemeye göre; kredilerin vadeleri asgari 6''şar aylık dönemlerde uzatılacak.

.
00:00 - 22/08/2014 Cuma
Güncelleme: 01:24 - 22/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Irak''la iş yapan firmalara müjde
Irak''la iş yapan firmalara müjde

Irak''a ihracat yapan firmaların ihracat işlemleri esnasında kullandıkları kısa vadeli TL ve döviz cinsinden krediler ile orta ve uzun vadeli kredilerin vadeleri uzatıldı. Türk-Irak İş Konsayi Başkanlığı''nın uzunca bir süredir dile getirdiği bu talebi karşılayan Eximbank, elirlenen koşullar çerçevesinde kredilerin vadelerini asgari 6''şar aylık dönemlerde uzatacak. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu müjdeyi dün yaptığı bir yazılı açıklamayla duyurdu. Bakan Zeybekçi, Eximbank''ın yaptığı düzenleme ile Irak''a ihracat yapan ihracatçı firmaların kredilerinin vadelerinin uzatıldığını, Irak''ta iş yapan müteahhitlik firmalarına da benzer kolaylıklar getirildiğini bildirdi.

Haziranda Irak''ta yaşanan olayların, Türkiye''de de hissedildiğini belirten Zeybekci, son dönemde bu ülkeye yönelik ihracatta nisbi gerilemeler gözlemlendiğinin altını çizdi.

IRAK''TAKİ ZARAR TELAFİ EDİLECEK

1 Ocak-18 Ağustos dönemi itibarıyla ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 azaldığını ifade eden Zeybekci, ''Irak''ta meydana gelen hadiselerin ülkemiz ihracatçılarına olan etkisinin en aza indirilmesi hususunda ilk günden bu yana Bakanlığımız, ilgili kamu ve özel sektör temsilcileriyle iletişim halinde yoğun bir mesai sarf etmektedir'' diye konuştu.

KRİZ FİNANSAL YÜK ARTIRDI

Ortaya çıkan en önemli sorunlardan birisinin, krizin getirdiği etkiler karşısında ortaya çıkan ''finansal yük'' olduğunu ifade eden Zeybekci, Eximbank tarafından Irak ile ilgili kredilerde vade uzatımına ilişkin yapılan düzenlemelerle, Irak''a ihracat yapan firmaların kayıpları nedeniyle yaşadıkları finansal sıkıntıların bir ölçüde rahatlatılması imkanı sağlandığını belirtti. Bakan Zeybekci, yapılan bu düzenlemelerle Irak''a yönelik ihracat işlemleri esnasında kullanılan kısa vadeli TL ve döviz cinsinden krediler ile orta ve uzun vadeli kredilerin vadelerinin uzatıldığını dile getirdi.

Müteahhitlere de kolaylık var

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Irak''ta yerleşik işverenlerden iş almış taşeronlar ile müşavirlerin yanı sıra müteahhitlik şirketlerinin de bu ülkedeki alacaklarındaki gecikmelere imkanlar sağlandığını bildirdi. Zeybekci, şöyle dedi: ''Azami 25 milyon dolar program limitini aşmayacak şekilde tahsil edilmemiş hak ediş tutarları toplamı seviyesinde, 1 yılı geri ödemesiz 5 yıl vadeli ihracata yönelik işletme sermayesi kredisine uygulanan faiz oranlarından, 1,5 yılı anapara ve faiz geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli döviz kredi kullanabilecek.''


10 yıl önce