|

İşçi kıyımı cezasız kalmadı

Krizde kâr edip, ancak 'kriz var' diye işçi kıyımına başlayan Renault, mahkemece haksız bulundu. İşinden olan 23 kişi işlerine geri dönebilecek

00:00 - 17/07/2009 Cuma
Güncelleme: 03:40 - 17/07/2009 Cuma
Yeni Şafak
İşçi kıyımı cezasız kalmadı
İşçi kıyımı cezasız kalmadı

Renault Bursa Fabrikası'nın krizi gerekçe göstererek işten çıkardığı işçiler, haklarını yargıda arıyor. Mahkemenin atadığı bilirkişi, kriz gerekçesiyle 150 kişinin işten çıkarıldığı dönemde fabrikanın kâr ettiğini belirleyince 23 işçi işe dönüş davasını kazandı. Bursa 2. İş Mahkemesi'nde görülen davada 23 işçi, davayı kazanmanın mutluluğunu yaşarken, Renault, kararı temyiz için Yargıtay'a gönderdi. Yargıtay'ın ise 'Kriz işten çıkarma bahanesi değil' kararının bu dava için de emsal olması bekleniyor. İşten çıkarılan Oyak Renault işçileri, işlerine yeniden dönmek için haklarını yargıda arıyor. Şirket hakkında işe iade davası açan işçiler, bilirkişinin fabrikanın işçi çıkardığı dönemde zarar değil kâr ettiğinin resmen belirlendiğini söyledi.

BİR DE ÜSTÜNE TAZMİNAT ALACAKLAR

Kazandığı kararla birlikte işe dönmek isteyen Tevsik Koyun ise, fabrikanın 'kriz' gerekçesinin yargıdan döndüğünü bunun üzerine fabrikanın işçileri hangi sebep doğrultusunda attıklarının açıklanması gerektiğini vurguladı. Koyun, "İşten çıkarma zorunlu hale gelmeden olay gerçekleşmiştir. Şimdi mahkeme işçilerin işe iadelerine karar verdi. Renault bizi ya yeniden işe başlatacak ya da 8-12 maaş arası 'kötü niyet tazminatı' olarak bize ödeme yapacak. Renault karar için temyize başvurdu. Davanın kısa sürede sonuçlanmasını bekliyoruz. Yargıtay'ın krizin işten çıkarmada sebep olmadığına dair kararı var. O kararın da emsal olmasını istiyoruz" dedi.


150 kişi işinden olmuştu

Oyak Renault'ta 18 yıl çalıştıktan sonra işten çıkarılan Maksut Kırgöz (39), işlerini geri istediklerini belirtti. Kırgöz, gruplar halinde işten çıkarılanlar olarak yargıya başvurduklarını ifade ederek, "Davayı 23 arkadaş olarak kazandık, diğer 24 arkadaşımız için de mahkeme kararını 13 Ağustos'ta verecek. Bizler 29 Aralık 2008'de kriz bahane edilerek 150 kişi kadar işten atıldık. Biz de 30 gün içinde işe geri iade davası açtık. Ben 18 yaşında askerden önce burada işbaşı yaptım. Krizi bahane göstererek işten atıldım. Mahkeme işe iademizi kararlaştırdı. Umutla işimize dönmeyi, üretmeyi bekliyoruz" diye konuştu.




15 yıl önce