|

Karadeniz'de sondajın masrafı PETROBAS'tan

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, TPAO ile Karadeniz'de ortak petrol arayacak Petrobras Oil ile Gas B.V'nin, aramanın masraflarını karşılayacağını açıkladı. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlığını azaltacak aramayı dünyanın gelişmiş sondaj platformlarından Leiv Eiriksson yapacak

MUSTAFA AK/İSTANBUL - SİNOP (A.A)
00:00 - 3/01/2010 Pazar
Güncelleme: 22:50 - 2/01/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Karadeniz'de sondajın  masrafı PETROBAS'tan
Karadeniz'de sondajın masrafı PETROBAS'tan

Petrol ve doğalgazın hemen hemen yüzde 90'ının dışarıdan ithal edildiğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Global Enerji kaynakları bakımından ithalat ülkesi olan Türkiye'nin mutlaka kendi kaynaklarından ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir düzeye gelmesi gerektiğini söyledi. Bakan Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Petrobras Oil ve Gas B, Karadeniz'de petrol ve doğalgaz çıkaracak olan dünyanın gelişmiş sondaj platformlarından olan Leiv Eiriksson'ın çalışmaları hakkında Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında konuştu.

10 BİN METREDE SONDAJ

Yıldız “Derin sularda 10 bin metreye kadar arama ve sondaj yapabilen bu platformun, teknoliisini geliştiren Norveç'e de teşekkür ediyoruz” dedi.

Gazetecilerin sorularına da cevap veren Yıldız “Sonunda petrol veya doğal gaza ulaşamamak da var. Ama şimdiye kadar aldığımız veriler, bu çalışmayı yapmamızı gerektiriyor. Bu platformun buraya özellikle 2 gündür kamuoyunda paylaşılan masraflarıyla beraber gelmesini gerektiriyor. Bu ciddi bir çalışma. Ümit ettiğimiz, inandığımız için buradayız. Sonuçta petrol veya doğal gaza ulaşamayabiliriz." şeklinde konuştu.

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal'da arama döneminin bütün masraflarının Petrobras'a ait olduğunu söyledi.


Dev platform Sinop'ta

Karadeniz'de petrol ve doğal gaz arama çalışması yapacak dev petrol arama platformu Sinop'a ulaştı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması Petrobras'ın işbirliğiyle Karadeniz'de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç'ten yola çıkan dev petrol arama platformu 'Leiv Eiriksson' Sinop Limanı açıklarına demirledi. Vali Mustafa Hakan Güvençer, Leiv Eiriksson'un Boğaz'dan geçerken kesilen 120 metrelik kulesinin ise Sinop Limanı'nda monte edileceğini söyledi.

14 yıl önce