|

Kredi hortuma değil yatırıma

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, Dicle Elektrik ile ilgili tartışmalara açıklık getirdi. Öztekin, şirketi devralmak için yöneticisi olduğu Kuveyt Türk Bankası''ndan kredi alan Abdullah Tivnikli ile ilgili olarak ''Kullanılan kredinin sorunlu olmadığını hukukçularımız ve murakıplarımız araştırıp belirledi'' dedi.

.
00:00 - 14/12/2013 Cumartesi
Güncelleme: 19:01 - 13/12/2013 Cuma
Yeni Şafak
Kredi hortuma değil yatırıma
Kredi hortuma değil yatırıma

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK Başkanı Mukim Öztekin, son günlerde tartışma konusu olan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş''yi devralmak için yöneticisi olduğu Kuveyt Türk Bankası''ndan kredi alan Abdullah Tivnikli ile ilgili olarak ''BDDK olarak biz bir adamın kredibilitesine, borcunu ödeyip ödemediğine bakarız. Bu kapsamda da Tivnikli''nin kullandığı kredinin sorun olmadığını hukukçularımız ve murakıplarımız araştırıp belirledi'' dedi. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş''yi alan Abdullah Tivnikli, 25 yıldır yöneticisi olduğu Kuveyt Türk''ten kullandığı kredi gazetelerde tartışma konusu oldu. ''Kuveyt Türk''te yönetici olduğu için nasıl kredi kullanır, hortumlanıyor'' eleştirilerine BDDK, bir açıklama yapmıştı.

SUİSTİMAL KAPISI KAPALI

BDDK Başkanı Öztekin, TBMM''de gazetecilerle sohbetinde bir soru üzerine, Bankacılık Kanunu''nun bir maddeden ibaret olmadığına işaret etti. ''Tek madde ile hortumculuk önlenmez'' diyen Öztekin, kredileri sınırlayan 49, 50, 54, 160, 161. maddeler olduğunu anlattı. Ortağın kredi kullanmasına engel bir durum olmadığını, ancak sınırın yüzde 20 olduğunu bildiren Öztekin, BDDK düzenlemelerinin ve denetiminin hortumları önlediğini sözlerine ekledi.

TİVNİKLİ CEBİNE ATMADI

''Tivnikli krediyi almış cebine mi atmış'' diye soran Öztekin, ''Üstelik bir de teminat mektubu vermiş. Biz, bu adam kredibl mi değil mi ona bakmalıyız'' diye konuştu. Bankacılık Kanunu''nda banka ortaklarına kredi kullanımına sınırlama getirmediğine işaret eden Öztekin, ''Banka ortağının bile, kullanmasına müsaade ediyor. Ama yüzde 20 limiti aşamazsın'' hükmüne işaret etti.

HORTUM GEÇMİŞTE KALDI

Eski hortumcuların böyle yapmadıklarını dile getiren Öztekin, ''100 liralık mevduatları var. 10 liralık özkaynakları vardı. Hepsini hortumladılar. Götürülen paralar sadece özkaynak bile değildi'' dedi. BDDK Başkanı Öztekin ayrıca, geçmişte hortumlama olayının banka ortaklığında kredi kullanma limitinin bulunmamasından kaynaklandığına dikkat çekti.

10 yıl önce