|

ÖTV zammı tavan fiyat gerekçesini kaldırmaz

Cihan
00:00 - 17/07/2009 Cuma
Güncelleme: 14:54 - 17/07/2009 Cuma
Yeni Şafak
ÖTV zammı tavan fiyat gerekçesini kaldırmaz
ÖTV zammı tavan fiyat gerekçesini kaldırmaz

Hükümetin bütçedeki gelir dengesini kurmak için başta akaryakıt olmak üzere birkaç kalemde ÖTV artışına gitmesi tepki toplamaya devam ederken, Enerji Bakanı Taner Yıldız, bu durumun tavan fiyat uygulamasını etkilemeyeceğini söyledi. Yıldız, "Tavan fiyatla ilgili gerekçeler ortadan kalkmadıkça uygulamalardan dönülmez." dedi.

MÜSİAD'ın düzenlediği 'Türkiye'nin Enerji Politikaları' konulu toplantıya katılan Enerji Bakanı Yıldız, toplantıdan ayrılırken gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Yıldız, bir gazetecinin, "Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) düzenlemesinin öncesinde fiyatı iyi bulmadığınızı açıklamıştınız. ÖTV zammından sonra nasıl buluyorsunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Hangi gerekçeyle olursa olsun zammı hiçbir iktidar istemez. ÖTV düzenlemesini Maliye Bakanlığı yaptı. Tavan fiyat düzenlemesini ise EPDK ile beraber Enerji Bakanlığı yapıyor. ÖTV'nin zamlanmış olması burada yapılan düzenlemeleri makul olmaktan çıkarmaz. Yani aynı zamanda tavan fiyatla ilgili gerekçeler ortadan kalkmadıkça uygulamalardan dönülmez. EPDK'nın gerekçesi, tüketicilerle dağıtım şirketleri ve bayilerin arasındaki makul fiyatı yakalamak isteğiydi. Bu gerekçe ve görüşmeler devam ediyor."

Öte yandan toplantının basına kapalı bölümünde işadamlarının elektrik fiyatları konusundaki sıkıntılarının gündeme geldiği öğrenildi. Bunu doğrulayan Enerji Bakanı, sanayicilerin haklı olarak en önemli girdilerinden biri olara elektriğin fiyatı ile yakından ilgilendiğini söyledi. Elektrik fiyatlarının otomatik fiyatlandırma ile ilgili bir mekanizma tarafından belirlendiğini ve dışarıdan herhangi bir siyasi müdahale olmadan o mekanizma işlediğini aktardı.

ELEKTRİĞE EKİME KADAR ZAM YOK

Yıldız, "Elektrikte zam var mı?" sorusunu, "Ben de bilmiyorum. Otomatik fiyatlandırma onu ortaya koyacak. Ancak şuanda o periyotta değil. 3 ayda bir bu fiyat düzenlendiği için 1 Temmuz'daki fiyat miktarı devam ediyor. Yani 3 ay içerisinde otomatik fiyatlandırma zam öngörüyorsa bile bunun periyodu temmuz ayı değil. Temmuz, ağustos, eylülden sonraki ekim ayındaki açıklanacak miktardadır. Şu anda sıfır, artı veya eksi demem mümkün değil." şeklinde cevaplandırdı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, önümüzdeki hafta çarşamba günü de TÜSİAD'la bir toplantı yapacak.

15 yıl önce