|

Perakende kulisleri hareketlendi

Ali Coşkun'un bakanlığı bırakmasından sonra kaderine terkedilen Perakende Yasası, yeniden Ankara gündemini ısıtmaya başladı.

ŞÜKRULLAH DOLU / İSTANBUL
00:00 - 1/01/2010 Cuma
Güncelleme: 22:18 - 31/12/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Perakende kulisleri  hareketlendi
Perakende kulisleri hareketlendi

İlk olarak 1996 yılında gündeme gelen, ancak 2002'de zamanın Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un önerileriyle perakende piyasalarında yoğun tartışmalara neden olan Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı yeniden kulislerin hareketlenmesine neden oldu. Ali Coşkun'un bakanlığı bırakmasından sonra kaderine terkedilen düzenleme, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'le tekrar gündemi ısıtmaya başladı. Söz konusu tasarıya daha önceden muhalefet eden Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD), Bakan Ergün'ü ziyaret ederek aleyhlerine bir uygulamanın çıkmaması için görüş bildirdi.

KURAL ŞART

Mehmet Tevfik Nane başkanlığındaki AMPD heyetini kabul eden Bakan Nihat Ergün, gelinen noktada düzenleme yapmanın kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: 'Nüfus, şehrin altyapısı, trafik ve çevre gibi etkenleri değerlendirmeden plansız bir şekilde kurulan alışveriş merkezleri, aynı zamanda talep analizi de yapılmaksızın gelişme göstermektedir. Bu alana bir kural getirmek artık kaçınılmaz hale geldi. '

TARAFLAR İZLİYOR

Daha önceden farklı kesimlerin farklı talepleri nedeniyle ilgili düzenlemenin çıkarılamadığına atıfta bulunan Bakan Ergün, hem üretici ve tedarikçileri hem satıcıyı hem de tüketicilerin çıkarlarını gözeten bir yasa taslağı hazırladıklarını söyledi. İlgili taraflar ise gelişmeleri dikkatle takip ediyor. İstanbul Bakkallar Odası Başkanı İsmail Keskin, "AB'de olan düzenlemeleri en kısa zamanda getirelim" mesajını iletti. Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı ile gündeme KOBİ'ler de dahil oldu.


Herkes yasadan yana

Gündemdeki yasa tasarısı ile ilgili olarak 2009 yazında Bakan Nihat Ergün'le kendilerinin de görüştüğünü hatırlatan Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Şeref Songör, AMPD çevrelerinin daha önceden sözkonusu düzenlemeye karşı çıktığını, ancak verimsizlik problemlerinin görülmesiyle onların da aynı noktaya geldiğini vurguladı.



14 yıl önce