|

Piyasanın gözü bedava parada

Reel ekonomilerden gelen olumsuz rakamlara aldırmayan borsalar, parasal genişleme beklentilerini satın almaya devam ediyor. Çin ekonomisi büyüme ivmesini kaybederken Çin'deki ABD şirketlerinin ihracat rakamlarının gerilemesi gibi gelişmelerin merkez bankalarını parasal genişlemeye mecbur bırakacağına inanan piyasa oyuncuları ise alımlara devam ediyor

Yener Karadeniz
00:00 - 12/08/2012 Pazar
Güncelleme: 23:19 - 11/08/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Piyasanın gözü bedava parada
Piyasanın gözü bedava parada

Uluslararası borsalarda haftalardır devam eden yükseliş, Çin'den gelen kötü haberlere rağmen bu hafta da devam etti. Dünya sanayisinin motoru olarak kabul edilen Çin'de Temmuz ayı ihracat rakamları, sert bir düşüşle yalnızca yüzde 1 artış kaydetti. Oysa beklenti, bir önceki ay yüzde 13 oranında artış kaydeden ihracatın Temmuz'da yüzde 5 yükseleceği yönünde idi. Haziran ayında yüzde 6,3 büyüyen Çin ithalatı, Temmuz'da daralarak yüzde 4,7'lik bir artış gösterdi. Bu ülkenin ihracat amaçlı bir ithalat politikası sürdürdüğü göz önüne alındığında, daralan ithalatın ekonomik büyümeye olumsuz yansıması bekleniyor. ABD, 2008 mortgage krizi sonrasında ekonomiye destek olmak için iki kez parasal genişlemeye gitti ve 3 trilyon dolarlık menkul kıymet satın alarak ekonomiyi nispeten canlandırabildi. Son 6 ayda sanayi hammaddeleri alüminyum, demir ve bakır fiyatlarında yüzde 30'lara varan düşüşler oldu.

KÜRESEL ÇARKLAR HANTALLAŞTI

Bu da küresel sanayi çarklarında ciddi bir hantallık başladığını gösteriyor. Çin ve Güney Kore gibi ekonomilerden gelen yavaşlama sinyalleri ve İngiltere'de ve bazı ekonomilerde büyüme rakamlarının yeniden aşağı yönlü revize edilmesi nedeniyle ABD merkez bankası FED başta olmak üzere, Avrupa Merkez Bankası ve diğer önemli merkez bankalarının piyasaları destekleyici adımlar atmak zorunda bırakacağına inanılıyor. Bu beklenti, piyasa oyuncularını alım yönünde pozisyon tutmalarına neden oluyor. Gözlemciler, Çin'de dış ticarette büyüme rakamlarının bu yıl düzenli olarak düşüş sergilemesini, ihracat mallarına olan küresel talebin azalmasına bağlıyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de yılın ikinci çeyreğinde büyüme oranı, ihracat ve tüketici harcamalarındaki azalmayla yüzde 7,6 olarak üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti.


Cari açık iyi gelirse İMKB de yükselir

Haftanın son işlem İMKB'de yukarı yönlü trendin alt bandı test edildi. Alt bant seviyesi 64 bin 200, üst bant seviyesi ise 66 bin 500 seviyesinde bekleniyor. Yarın ülkenin en önemli verisi olan cari işlemler dengesi açıklanacak. Beklentiler cari açığın 4,3 milyar dolar olması yönünde. Cari açığın beklentiler dahilinde olması halinde 65 bin 200 seviyesinden alışların hızlanabileceği ve ileriki günlerde 67 bin seviyesinin test edilmesi bekleniyor.


Önümüzdeki hafta takip edilecek veriler

* Pazartesi: Türkiye cari işlemler dengesi ve Japonya 2. çeyrek GSYİH verileri açıklanacak.

* Salı: Almanya ve Avro Bölgesi 2. Çeyrek GSYİH verileri. İngiltere ve ABD ÜFE verileri açıklanacak.

* Çarşamba: Türkiye İşgücü istatistikleri, İngiltere Merkez Bankası toplantı tutanakları ve işsizlik başvurularında değişim, ABD TÜFE, mortgage başvuru verileri açıklanacak.

* Perşembe: Türkiye Tüketici Güven endeksi, İngiltere perakende satışlar, Avro Bölgesi TÜFE, ABD işsizlik başvuruları, ve konut başlangıçları verileri açıklanacak.

* Cuma: Almanya ÜFE, Avro Bölgesi cari işlemler dengesi ve ABD Michigan Üniversitesi Güven Endeksi verileri açıklanacaktır.




12 yıl önce