|

Rus gümrüğü artık sorun çıkarmayacak

Türk heyeti dördüncü günde uzlaşı sağladı. Rusya ve Türkiye, gümrük prosedürünü kolaylaştıracak anlaşmayı sonunda imzalandı

00:00 - 20/09/2008 Cumartesi
Güncelleme: 23:49 - 19/09/2008 Cuma
Yeni Şafak
Rus gümrüğü artık sorun çıkarmayacak
Rus gümrüğü artık sorun çıkarmayacak

Moskova'dakiTürk heyeti dördüncü günde uzlaşı sağladı. Rusya ve Türkiye, gümrük prosedürünü kolaylaştıracak anlaşmayı imzaladı.

Rusya Federal Gümrük Servisi'nden yapılan açıklamada gümrüklerde son aylarda yaşanan krizle ilgili sorunun çözümüne ilişkin anlaşmanın imzalandığı açıklandı. Rusya Federal Gümrük Servisi Başkanı Andrey Belyaninov yatığı açıklamada, "İmzalanan protokol basitçe Türkiye'den gelen malların gümrük işlemlerinin kolaylaştırılmasına yönelik" dedi.

Protokolü Rusya tarafından Belyaninov, Türkiye tarafından da Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız parafe etti. Yeni metne göre Rusya'ya mal gönderen firmalar gönderdikleri mal ve fiyat bilgilerini önceden bildirdikleri takdirde gümrükte bekleme olmayacak. Bunu tercih etmeyen firmalar ise uygulamada olduğu üzere tam gümrük kontrolüne tabi olacak. Mal ve fiyatlarla ilgili bilgilerin önceden bildirim yapılmasının firmaların rekabet gücünün zayıflamasına neden olacağı ve şirket sırlarının ifşası anlamına geleceği eleştirileri yapılıyor. İmzalanan protokole göre gümrükten mallarının hızla geçmesini isteyen firmalar bu yolu tercih etmek durumunda kalacak. Rusya'yı önceden mal ve fiyat bildiriminin makul olmadığı konusunda ikna edemeyen Türk tarafının protokole gönüllük esasının konulmasından memnuniyet duyduğu belirtiliyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Rusya ile imzalanan gümrük işlemlerinin basitleştirilmesine yönelik protokolün mevcut koşullarda yapılabilecek "en iyi düzenleme" olduğunu kaydederek, "her şeyi çözdük, güllük gülistanlık gibi bir iddia içinde değiliz. Ama mevcut yaşanan bir sorun var. Bu sorunu Türk sanayicisinin, Türk tüccarının menfaatini, hukukunu gözetmek suretiyle önemli oranda çözmüş bulunuyoruz" dedi. Yazıcı, protokole, "gönüllülük esasının" temel oluşturduğunu vurgulayarak, tüccarın vermek istediği kadar bilgiyi Rus yetkililerine ileteceğini söyledi. Yazıcı, "Bildirmek istemeyenler de geçecek ama belli zorluklarla karşılaşma riskleri var. Yalnız, protokole bu kesimi koruyacak 2 madde koyduk" dedi. Toplantıya katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de bir soru üzerine, Türkiye'nin 2008 sonu itibariyle ihracatının 130 milyar doları bulacağını, bunun yalnız 7 milyar dolarının Rusya'ya yönelik olduğunu kaydetti.

16 yıl önce