|

Rus pazarına balıklama atlamayacağız

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 22/08/2014 Cuma
Güncelleme: 01:28 - 22/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Rus pazarına balıklama atlamayacağız
Rus pazarına balıklama atlamayacağız

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Rusya''ya yapılacak tarım ürünleri ihracatının iç piyasada fiyat artışı oluşturmaması için harekete geçti. Bakanlık iç piyasanın etkilenmemesinin yanısıra Rusya ile ticaretin yol haritası belirleyecek. Tüm şartlar değerlendirilecek ve en olumsuz durumda neler yapılacağı planlanacak.

BAKANLIK İKİ KONU ÜZERİNDE YOĞUNLAŞIYOR

Bakanlık alacağı tedbirler ile hem Rusya''ya ticaretin sekteye uğramaması için çalışacak hem de sekte olması durumunda Türk piyasasında oluşacak atıl kapasite sorununu önleyecek. Bu kapsamda ihracat yapacak firmalar özenle seçilecek ve ''sertifika'' süreci başlatılacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Rusya''ya yapılacak ihracat için çalışmalarını iki konu üzerinde yoğunlaştırıyor. Bunlardan ilki tarım ürünlerinin Rusya''ya ihracatında devamlılığın olması. Türk firmalarının şu anda iç piyasaya yeten bir kapasitesi var ancak, Rusya''ya yapılacak ihracatın miktarı yüksek olacağı için kapasite artışına gidilmesi gerekecek.

EN OLUMSUZ DURUM DÜŞÜNÜLÜYOR

Bakanlık ''Rusya''nın önümüzdeki yıl ABD veya Kanada ile anlaşması halinde ne olacak?'' kaygısını taşıyor. Bu nedenle bakanlık, Rusya''nın alacağı ürünlerden dolayı, iç piyasada atıl kapasiteye düşülmesi gibi sıkıntıya yol açmayacak bir planlama üzerinde duruyor.

Rusya''dan kalabalık bir heyet Ankara''ya geldi. Heyet, Rusya''ya gönderilecek balık ve süt ürünleriyle sebze meyve hacimlerinin arttırlmasını konuştu.


10 yıl önce