|

Savunma sanayiinde Türkiye uçuşa geçti

Dünya savunma sanayiinde ağırlığı her geçen gün artan Türkiye, söz konusu alandaki ihracatını bu yılın ilk 7 ayında yüzde 63 artırarak 716 milyon dolara çıkardı. İhracatın yarıya yakını ABD'ye gerçekleştirilirken, onu son aylarda savaş tamtamlarının çalındığı Ortadoğu ülkeleri takip etti

Yener Karadeniz
00:00 - 24/08/2012 Cuma
Güncelleme: 22:38 - 23/08/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Savunma sanayiinde Türkiye uçuşa geçti
Savunma sanayiinde Türkiye uçuşa geçti

Dünyada geçen yıl 1.7 trilyon dolar harcanan savunma sanayiinde Türkiye'nin etkinliği de her geçen yıl daha fazla artıyor. Geçmiş yıllarda bu alanda tamamen yurtdışına bağımlı olan Türkiye artık hem kendi ihtiyaçlarını karşılıyor, hem de dünyada 100'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, bu yılın ilk 7 ayında savunma sanayii ihracatı 79 milyar doları aşan toplam ihracatı içindeki payını geçen yılın aynı dönemine göre 277 milyon dolar artarak 716 milyon dolara yükseldi. Aylık bazda ise ihracat 79 milyon dolar olarak gerçekleşti.

EN BÜYÜK İHRACAT PARTNERİMİZ ABD

Yılın ilk 7 ayında Türkiye'nin ihracat yaptığı 141 ülke arasında liderliği sektörün de lideri olan ABD ele geçirdi. “Süper güç” ABD, 1 Ocak-31 Temmuz tarihleri arasında Türkiye'deki savunma sanayii şirketlerinden 289 milyon 824 bin dolarlık ürün aldı. Geçen yıl aynı dönem ABD'ye 183 milyon dolarlık savunma sanayii ürünü satmıştık. Ülke geçtiğimiz yıl en büyük harcama kalemlerinden olan savunma sanayiine 713 milyar dolar harcamıştı.


Silah ithalatımız yarı yarıya azaldı

Türkiye savunma sanayii büyüklüğü 4,3 milyar doları bulan Türkiye'nin ithalatı ise yaklaşık olarak 2 milyar dolar seviyesinde. Ülkenin hedefi 2016'ya kadar ihracat rakamını da 2 milyar dolara çıkarmak. Bu hız ve azimle hareket eden savunma sanayii, silah ithalatını da büyük bir oranda azalttı. Geçen yılın tamamında 122 milyon dolar olan silah mühimmat ithalatı, bu yılın ilk 7 ayında 96 milyar dolara geriledi. Şu anki artış oranı ile birlikte Türkiye yıl sonunda silah ithalat oranını yarı yarıya azaltacak. Geçen yıl savunma sanayiinde en çok ihraç edilen ürünler ise şunlar: Tanklar ve diğer zırhlı savaş taşıtlarının diğer aksam ve parçaları, harp silahlarına ait mermiler, tek namlulular, roket fırlatıcılar, alev atıcılar, el bombası atıcıları, torpil tüpleri ve benzeri fırlatıcılari.


En büyük oyuncunun hissesi yüzde 74 yükseldi

İnsansız hava aracı ANKA'yı üreten TUSAŞ, 2013'ün ilk çeyreğinde halka arz edilecek. Şirketin ana hissedarı olan Milli Savunma Bakanlığı TUSAŞ'ın yüzde 20'sini sermaye artışı yöntemiyle, 2013'ün ilk çeyreğinde halka arz etmeyi planlıyor. Türk savunma sanayiinde yüzde 20'lik pay ile en büyük oyuncu olan Aselsan da 1990'da yüzde 15,46'sını halka açmıştı. Aselsan, halka arz edildiği 22 yıllık süreçte İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda istikrarlı bir grafik çizdi. Geçen yıldan bu yana şirket hisseleri yüzde 74 yükseldi. Aselsan hisseleri dün 6 TL'yi aşarken, piyasa değeri de 1.6 milyar doları geçti.


Irak'a ihracat 30 kat arttı

Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ilk 5 ülke arasında ikinci sırada ise Suudi Arabistan yer aldı. Türkiye petrol zengini ülkeye ilk 7 ayda 65 milyon dolarlık silah ve diğer savunma sanayii aracı sattı. Geçen yıl aynı dönem bu rakam 47 milyon dolar seviyesindeydi. Suudi Arabistan'ın ardından 51 milyon dolarlık ihracatı ile Birleşik Arap Emirlikleri geldi. Sıralamanın en ilginç ülkesi ise Irak. Geçen yıl ilk 7 ayda sadece 861 bin dolarlık ürün alan ülke, Türkiye ile olan ithalatını 30 kattan fazla artırarak Türkiye'nin toplam savunma sanayii ihracatı içindeki payını yüzde 4,15'e çıkardı.



12 yıl önce