|

Talabani ve Barzani Türk vanasını seçti

Kuzey Irak petrollerinin Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştırılması için Talabani'nin büyük çaba gösterdiği belirtildi

Abdülkadir Selvi
00:00 - 2/06/2009 Salı
Güncelleme: 02:06 - 2/06/2009 Salı
Yeni Şafak
Talabani ve Barzani Türk vanasını seçti
Talabani ve Barzani Türk vanasını seçti

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin bölgesi olan Erbil'deki petrolün Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştırılması yönündeki çabaların 1990'lı yıllarda başladığı, Saddam Hüseyin'in işbaşında olması nedeniyle ilerleme sağlanamadığı öğrenildi. Irak'ın ABD tarafından işgal edilmesinden sonra girişimlerini sürdüren Talabani, uydu ve GSM sistemlerinde söz sahibi olan işadamı Mehmet Sepil'i Türk işadamlarını ikna etmek üzere görevlendirdi. 2002'de Çukurova Holding ile birlikte Genel Enerji'yi kuran Serpil, Taq Taq'da faaliyetlerine başlarken kısa sürede çıkarılan petrolün ihracına, Amerikalı sivil yönetici Paul Bremer izin vermedi. Bremer'in Irak'taki görevini tamamlayarak ayrılması ve Talabani'nin Irak Devlet başkanı olmasıyla birlikte çalışmalar hızlanırken, kaynak sıkıntısı çeken Çukurova Grubu, Kanadalı Addax firmasını projeye ortak yaptı. Talabani'nin sünni Arapları da ikna etmesiyle proje hızlandı ve K. Irak petrollerinin dünya pazarlarına ulaşması sağlandı.


Norveç firması ihracata başladı

Barzani'ye ait olan Türkiye sınırına 20 kilometre mesafedeki Zaho'da Norveç Firması DNO'nun çıkardığı ham petrol de Kerkük Yumurtalık hattı ile Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştı. Zaho'dan çıkan petrol Türk vanasının açılmasıyla birlikte pompalanmaya başladı.


15 yıl önce