|

TBMM'de bu hafta Nabucco konuşulacak

TBMM Genel Kurul, 5 Ocak Salı günü, gündemin ön sıralarına alınan serbest bölgelerle ilgili yasa tasarısını görüşecek. Nabucco Projesiyle ilgili düzenlemeleri kanunlaştırmak için çalışacak.

Aa
00:00 - 3/01/2010 Pazar
Güncelleme: 10:32 - 3/01/2010 Pazar
Yeni Şafak
TBMM'de bu hafta Nabucco konuşulacak
TBMM'de bu hafta Nabucco konuşulacak

Meclis, yeni yılın ilk haftasında serbest bölgeler ve Nabucco Projesiyle ilgili düzenlemeleri kanunlaştırmak için çalışacak.


TBMM Genel Kurul, 5 Ocak Salı günü, gündemin ön sıralarına alınan serbest bölgelerle ilgili yasa tasarısını görüşecek. Tasarı; yurt dışından serbest bölgeye getirilen mallar üzerinden alanına binde 5'lik ücretin binde bire indirilmesi, serbest bölgeden Türkiye'ye mal girişinde alınan binde 5'lik ücretin de binde 9'a çıkarılmasını öngörüyor.


Bu tasarının ardından Türkiye, Avusturya, Bulgaristan, Bulgaristan, Macaristan ve Romanya arasında Nabucco Projesi hakkında imzalanan uluslararası anlaşmanın onaylanmasını öngören yasa tasarısı ele alınacak. Projeyle, Türkiye'nin doğu ve güney sınırlarından temin edilecek doğalgazın sırasıyla Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'nın Baumgarten kentine ulaştırılması hedefleniyor.


Proje hakkındaki anlaşma ise doğalgaz boru hattı kapasitesinin kullanım esasları, doğal gazın serbest geçişinin güvence altına alınması, vergilendirme, oluşturulacak Nabucco Komitesinin yetkileri ve olası anlaşmazlıkların çözüm yöntemleri hakkında düzenlemeleri içeriyor.


TOKİ'ye devredilen arazi ve arsaların, arazi vergisinden muaf olmasını öngören yasa tasarısının da bu hafta görüşülmesi bekleniyor.


Genel Kurul; bu hafta 15.00-19.00 saatleri arasında çalışacak.


KOMİSYONLAR

Meclisteki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki tasarı ve teklifleri görüşecek.


Uzun süreden beri gündeme gelmesi beklenen hal yasa tasarısı, bu hafta iki ayrı komisyonun gündemini oluşturacak. Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkındaki Yasa Tasarısı; 5 Ocak Salı günü AB Uyum Komisyonunda, 6 Ocak Çarşamba günü ise esas komisyon olan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşülecek.


Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısını, 5 Ocak Salı günü ele alacak.


İstanbul'da Bezm'i Alem Vakıf Üniversitesi kurulmasını öngören yasa tasarısı, 7 Ocak Perşembe günü Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda görüşülecek.


Eski BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili kurulan ve çalışma süresi sona eren TBMM Araştırma Komisyonu, raporunu hazırlayacak.


14 yıl önce