|

Tezkere kullanılmadan başka çözüm bulunsun

Meclis'in aldığı tezkere kararını değerlendiren Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı "Umuyorum ki alınan tezkere kullanmaya lüzum kalmadan başka çözümler bulunsun" dedi

Aa
00:00 - 22/10/2007 Pazartesi
Güncelleme: 23:38 - 21/10/2007 Pazar
Yeni Şafak
Tezkere kullanılmadan başka çözüm bulunsun
Tezkere kullanılmadan başka çözüm bulunsun

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, sınır ötesi operasyona izin veren Başbakanlık tezkeresinin kullanılmasına gerek kalmadan başka çözümler bulunmasını umduğunu dile getirdi. Brüksel'de bulunan Sabancı, burada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kuzey Irak'a olası bir sınır ötesi harekat konusunda görüşleri sorulan Sabancı, şunları kaydetti: "Gerçekçi olalım. Umuyorum ki alınan tezkere kullanmaya lüzum kalmadan başka çözümler bulunsun. Yapılması gereken yapılacak... Kabul edelim ki gerek ekonomik, gerek siyasi, gerek sosyal çok ciddi sonuçları olabilecek bir durumla karşı karşıyayız. Ama ben memnuniyetle görüyorum ki herkes sağduyu içinde davranıyor. Soğukkanlı olmak lazım. Diğer çözümlere öncelikli bakmak lazım."

IMF İLE ANLAŞILMALI

IMF ile ilişkilere de değinen Sabancı, bu yöndeki bir soruya, Türkiye'nin IMF ile geldiği noktada 3 sene önceki konumda olmadığını belirterek yanıt verdi. Sabancı, "Rakamlara bakarsak 3 sene önce borç seviyemiz neredeydi, bugün nerede. Dolayısıyla ekonomi de 3 sene önceki durumda değil. Ancak tüm bunları üst üste koyunca ben IMF gibi bağımsız bir kuruluşla belli bir anlaşmaya gitmemiz taraftarıyım. Ama eski anlaşma şekli gibi değil, yeni bir anlaşma... Çünkü biz 3 sene önceki konumumuzda değiliz" diye konuştu.

Yüksek faizi sağlıklı bulmuyorum

Düşük kur tartışmalarıyla ilgili olarak, büyük şirketlerin büyük dolar borçları olduğu, bu nedenle düşük kurun devam etmesini istedikleri yönündeki bir iddianın hatırlatması üzerine Sabancı, "Bizim büyük dolar borcumuz yok. Bu bir. İkincisi, ben 2 senedir söylüyorum; faizlerin Türkiye'de yüksek olduğunu, aşırı yüksek faizin Türk Lirasının aşırı değerlenmesine yol açtığını... Biz bu görüşteyiz. Ben enflasyonun yüzde 6-7'lerde olduğu bir ülkede bu kadar yüksek reel faizi orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisi için sağlıklı bulmuyorum.

16 yıl önce