|

The Economist: İstikrarsızlık AK Parti ile son buldu

Cihan
00:00 - 17/07/2009 Cuma
Güncelleme: 09:30 - 17/07/2009 Cuma
Yeni Şafak
The Economist: İstikrarsızlık AK Parti ile son bul
The Economist: İstikrarsızlık AK Parti ile son bul

Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendiren ekonomi dünyasının saygın dergisi The Economist, Türkiye'nin global krizden en fazla etkilenen ülkelerin başında geldiğini ancak yakın zamanda tekrar iyileşmeye doğru yol alabileceği değerlendirmesini yaptı.

Geçmiş dönemlerde Türk ekonomisinin hep siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle çöküş yaşadığına dikkat çeken The Economist, "Bu istikrarsızlık dönemleri AK Parti'nin 2002 yılında iktidara gelmesiyle son buldu. AK Parti'nin 2007 yılında tekrar tek parti olarak seçilmesinin nedenlerinden biri de ekonomideki başarısıydı. Şimdi Erdoğan'ın mali disipline geri dönmesi gerekiyor ki bu da IMF ile daha kolay görünüyor." yorumunu yaptı. The Economist, Türk ekonomisinin kısa vadede yükselişe geçebileceğini ancak yine de IMF ile bir anlaşmaya ihtiyacı olacağına dikkat çekti.


Bu yıl sonu itibariyle Türk ekonomisinde yüzde 5 civarında daralma meydana geleceği tahminlerini aktaran dergi, buna karşı birçok alanda Türk ekonomisinin gelişmekte olan ülkelere kıyasla global krize karşı daha dayanıklı olduğunun altını çizdi. Bunun bankacılık sektöründeki sağlam yapıdan kaynaklandığını yazan dergi, hiçbir Türk bankasının küresel kriz nedeniyle zarar görmediğini yazdı. Bu yüzden hükümetin bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi halkın ödediği vergileri batık bankalara aktarmak zorunda kalmadığı vurgulayan The Ecoonomist, "Genelde yurtdışından borçlanan Türk bankalarının bu borçlarını ödeyemeyeceği söylentilerinin de doğru olmadığı kanıtlandı." ifadesini kullandı.


Batılı bankacıların Türkiye'deki kabine değişikliklerini memnuniyetle karşıladıklarını yazan The Economist, batılı bankacıların yakından tanıdığı Mehmet Şimşek'in Maliye Bakanı olmasının yerinde bir değişiklik olduğuna işaret etti. Dergi ayrıca Mehmet Şimşek'in bir IMF anlaşmasına da sıcak baktığını yazdı. IMF ile asıl sorunun Başbakan Erdoğan'ın IMF'nin mali taleplerini uygun görmemesinden kaynaklandığı yorumunda bulunan dergi, IMF taleplerinin vergi toplanması konusunu, kamu harcamalarının bağımsız bir şekilde denetleyecek mali kuralların çıkarılması ve belediyelere aktarılan fon miktarının düşürülmesi gibi talepleri içerdiğini aktardı.


The Economist, buna rağmen bazı ekonomistlerin Türkiye'nin IMF yardımı almadan da yükselişe geçebileceğine inandıklarını, Merrill Lynch'in 2010 ile 2019 yılları arasında Türkiye'nin ortalama yüzde 4.5 ile 5.5 arasında büyüyeceğine ilişkin tahmini verileri de aktardı.



15 yıl önce