|

Türkiye 2011'e havalı girdi

Türkiye 2011 yılına 'hava'lı bir giriş yaptı. Vanlı işadamı Aslan Bayram, Borajet ve Anadolujet ailesinin büyük destekleri ile Van Way Airlines'ı kurdu. Şirket 15 Ocak'ta uçuşlara başlayacak. Diğer önemli bir gelişme ise Macaristan'dan geldi. Macaristan'ın önemli ekonomi gazetelerinden Napi Gazdasag, Türk Esas Holding'in Macaristan Hava Yolları'nı satın almak için ön görüşmelere başladığını yazdı

Yasin Yılmaz
00:00 - 5/01/2011 Çarşamba
Güncelleme: 23:59 - 4/01/2011 Salı
Yeni Şafak
Türkiye 2011'e  havalı girdi
Türkiye 2011'e havalı girdi

Küresel kriz nedeniyle ABD ve Avrupa ülkelerinin tel tel döküldüğü 2010 yılında gösterdiği performansı ile parmak ısırttıran Türkiye, 2011 yılına da hızlı giriş yaptı. Yeni yılın ilk günlerinde en sevindirici haber Van'dan geldi. Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik istikrar ortamı yatırımcıları cesaretlendirdi. Vanlı İşadamı Aslan Bayram, Türk Hava Yolları gibi dünya devinin bulunduğu ve sert rekabet ortamının yaşandığı hava yolu sektörüne girme kararı alarak Van Way Airlines'u kurdu.

PEGASUS YABANCI AVINDA!

Diğer önemli gelişme ise Macaristan'ın en önemli ekonomi gazetelerinden Napi Gazdasag, Türk Esas Holding'in Macaristan Hava Yolları'nı satın almak için ön görüşmelere başladığını yazdı. Esas Holding'in, Pegasus'u büyütmek için uzun süredir yabancı bir havayolu arayışında olması bu haberin ciddiyetini artırdı. Sektördeki tek kötü haber ise Turkuaz Havayolları'ndan geldi. Üst üste gelen icralarla boğuşan şirketteki bütün çalışanlar işten çıkartıldı, şirketin Florya'daki genel merkezi ise boşaltıldı.


Van Way Airlines 15 Ocak'ta uçuşta

Vanlı işadamı Aslan Bayram tarafından kurulan Van Way havayolu şirketi, 15 Ocak'ta seferlerine başlayacak. Bayram, bir otelin salonunda düzenlediği basın toplantısında, kentteki ilk otelin 1969 yılında babası tarafından kurulduğunu, bu nedenle çalışmalarını turizm alanında sürdürdüklerini belirtti. 1989 yılında da otobüs firmasıyla turizmde yeni bir alana kaydıklarını ifade eden Bayram, Van'dan başlayarak ülke çapında yaklaşık bin kişiyi istihdam ettiklerini bildirdi.

CİDDİ SIKINTILAR YAŞADIM

Şimdi ise Van için yeni bir girişimin tohumunu attıklarını ve 'Van Way Airlines' şirketini kurduklarını anlatan Bayram, şöyle konuştu: 'Van Way bir havayolu firması olup ilimize, bölgemize ve hatta ülkemize çok daha fazla katkı sunacağını düşündüğüm bir projedir. Projeye karar verme ve planlama sürecinde ciddi sıkıntılar yaşadım. Olumlu destek alınca son derece riskli olan bu projeye adım atma kararı aldım. Çözüm ortağımız olan Borajet ve Anadolujet ailesinin büyük destekleri ve bize olan inançları da karar vermemizde yardımcı olmuştur.'

ORTA DOĞU VE ASYA'YA AÇILMA HEDEFİ

15 Ocakta Gaziantep, Trabzon ve Ankara seferlerine başlayacaklarını bildiren Bayram, 'Daha sonra İran'ın Urumiye, Tebriz, Tahran ile Irak'ın Süleymaniye, Erbil ve Ermenistan'ın Erivan kentlerine uçmayı düşünüyoruz. sonraki hedefimiz ise tüm Orta Doğu ve Asya'ya açılmaktır' dedi.


KTHY çalışanları polise başvurdu

Geçen sene iflas eden KKTC'nin milli havayolu Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) çalışanları geçmişte borçlarına karşılık maaşlarından yapılan kesintilerin KTHY Çalışanlar Kooperatifi Ltd (Hay-Koop)'a yatırılmadığını ve söz konusu paranın ortada olmadığı gerekçesiyle polise şikayette bulundu. KTHY çalışanları ve haklarını savunan Avukat Barış Mamalı kesinti yapıldığını gösteren maaş bordrosu ve Hay-Koop'tan alınan 7 aylık yatırımların yapılmadığını gösteren yazıyla beraber Lefkoşa Polis Müdürlüğü'ne başvurdu. Söz konusu meblağların küçümsenmeyecek rakamlar olduğunu, sadece bir kişiye 7 ay süreyle borcunu ödemediği gerekçesiyle 5 bin 300 TL'lik geriye dönük ihbar geldiğini anlatan Mamalı, borcu olmamasına karşın borçlu olduğunu gösteren yazı alanlar da bulunduğunu bildirdi.


Emirates Cenevre uçuşlarına başlıyor

Emirates İsviçre'ye olan bağlılığını bir adım ileriye taşıyarak, Zürih sonrası, 1 Haziran 2011 itibariyle ikinci uçuş noktası Cenevre'ye seferlerini başlatıyor. Dünyanın önde gelen bankacılık ve finans şehirlerinden biri olan Cenevre Emirates'in 111. yurtdışı, 26. Avrupa destinasyonu olacak. Yeni rotanın açılışı ile ilgili bir açıklama yapan Emirates Havayolu ve Grubu başkanı Ahmed Bin Said El Maktum “İsviçre'ye 1992'den beri sefer düzenlemekteyiz. Yaptığımız araştırmalar sonucu tüm Emirates uçuş ağından Cenevre'ye yoğun bir ilgi olduğunu gördük. Yeni uçuşlarımızın özellikle finans olmak üzere iş dünyası için hem de yazın rahatlamak isteyen, kışın ise kış sporlarına ilgi duyan müşterilerimiz için çok elverişli olacağını düşünüyoruz” dedi.


Malev'e Türkiye'den Esas'lı talip çıktı

Macaristan'ın önemli ekonomi gazetelerinin başında gelen Napi Gazdasag, Türk Esas Holding'in Macar Hava Yolları (Malev) almak için ön görüşmelere başladığını yazdı. Macar gazetesi, Esas Holding'in Türkiye'nin en büyük ucuz hava yollarından Pegasus Hava Yolları'nın sahibi olduğunu, Türk holdingin Malev'in hisselerini almak için harekete geçtiğini belirtti. Napi Gazdasag, Esas Holding'in Malev'in yüzde 5'lik hissesini elinde tutan Rus Vnyesekonombank'dan alınmasını beklediğini, Macar devletinin Rusların elinde bulunan bu hisseleri aldıktan sonra Türk şirketi ile toplantılara başlayacağını kaydetti.

ESAS HOLDİG'DEN YALANLAMA

Pegasus'u 2005 yılında satın alarak havayolu taşımacılığı alanına giren Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Pegasus Havayolları'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı 'Pegasus'un parasını bir yılda çıkardım. Türkiye'deki 16 uçak firması içinde bize uyabilecek sadece 2 firma var, onlar da satılık değil" açıklamalarında bulunmuştu. Esas Holding, Napi Gazdasag'da çıkan haberi yalanlamasına rağmen, yabancı bir havayolu şirketini alarak büyümeyi hedefleyen Ali Sabancı'nın geçmiş dönemdeki açıklamaları, Malev'i satın alacağı yönündeki haberlerin doğruluk payını artırıyor.


13 yıl önce