|

Türkiye, Güney Akım'ı kasımda onaylayacak

Türkiye, Rus doğalgazının Ukrayna by-pass edilerek Karadeniz'in altından Avrupa ülkelerine ulaşmasını sağlayacak boru hattı projesini sonbaharda onaylamaya hazırlanıyor. Nabucco ile elini güçlendiren Ankara'nın Moskova ile yakınlaşması süreci tetiklemişti.

00:00 - 16/05/2010 Pazar
Güncelleme: 02:09 - 16/05/2010 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye, Güney Akım'ı kasımda onaylayacak
Türkiye, Güney Akım'ı kasımda onaylayacak

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, Türkiye'nin Güney Akım boru hattının Karadeniz'in altından geçmesini öngören anlaşmayı Kasım ayında onaylayacağını söyledi. Rus haber ajanslarının bildirdiğine göre, Seçin, "Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin projeyi desteklediğini ve Türk ekonomi sahasındaki inşaat çalışmalarının başlamasına izin veren gerekli belgelerin Kasım ayında verileceğini söyledi" diye konuştu.Rus Devlet Başkanı Dimitriy Türkiye'ye ziyaret etmiş, Güney Akım boru hattı projesi de görüşmelerin ana maddelerinden birini oluşturmuştu.

GAZPROMLA İŞBİRLİĞİ DOPİNGİ

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Nabucco boru hattı projesini de destekleyen Ankara, geçtiğimiz Ağustosta Moskova ile bir anlaşma yaparak Rusya'nın Karadeniz'de Güney Akım projesi kapsamında araştırmalar yapmasına izin vermişti. 2015'te tamamlanması öngörülen Güney Akım boru hattı projesi, Rus gazını Karadeniz sahilindeki Novorossiisk bölgesinden İtalya ve Yunanistan'a taşımayı hedefliyor. Rus Kommersant gazetesinde geçtiğimiz hafta yayınlanan haberde, Ankara'nın boru hattı projesine onay vermesi karşılığında Rusya'nın enerji devi Gazprom'un Türkiye'ye sattığı gazın fiyatını daha makul düzeye çekmeye kabul ettiği bildirilmişti. Türkiye ile Rusya arasında son dönemde yoğunluk kazanan ikili ilişkilerin ardından Ankara'nın aldığı bu karar bölge açısından önemli bir adım teşkil ediyor.


Putin, 20 milyar avroluk projeden çok memnun

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmede Seçin'e nükleer santralle ilgili çalışmaların ne zaman başlayacağını sorması üzerine Seçin, "İnşaatla ilgili anlaşma en kısa zamanda imzalanacak." cevabını verdi. Putin, Seçin'e, "Güzel güzel, çok teşekkür ediyorum." şeklinde karşılık verdi. Medvedev'in çok başarılı bir Türkiye ziyareti gerçekleştirdiğine değinen Putin, "Benim düşüncelerime göre çok başarılı bir Türkiye ziyareti gerçekleşti. Enerji sektörü dahil, ekonomik alanda çok güzel anlaşmalar imzalandı." değerlendirmesinde bulundu.Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov, "Herşey planlandığı şekilde ilerlerse, doğalgaz Rusya'dan Bulgaristan'a 2015'de ulaşır." dedi.i. Oderov da projenin maliyetinin 20 milyar Avro'nun da altında olacağına dikkat çekti.




14 yıl önce