|

Yeni bakanlıklardan 2 bin kişilik istihdam

Kabinedeki yeni bakanlıklarla ilgili kararnamenin yürürlüğe girmesiyle, mevcut çalışan üst düzey yöneticiler ve müşavirlik kadroları yeni bakanlıklara atanacak, onların yerine de yeni atamalar yapılacak. Yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan geçişlerle beraber yeni kurulan bakanlıklara atanacak personel sayısının 2 bin olması bekleniyor

Ankara
00:00 - 9/07/2011 Cumartesi
Güncelleme: 00:29 - 9/07/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Yeni bakanlıklardan 2 bin kişilik istihdam
Yeni bakanlıklardan 2 bin kişilik istihdam

Hükümetin 8 Haziran 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımladığı dokuz Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) oluşturulan yeni bakanlıklara 2 bin civarında üst düzey personel alınacak. Buna göre sözkonusu KHK'ların yürürlüğe girmesiyle birlikte mevcut çalışan üst düzey yönetici ve müşavirlik kadroları yeni bakanlıklara atanacak. Onların yerine de yeni atamalar yapılacak. Geçişler bu yılın sonuna kadar sürecek. Hükümetin seçimler öncesinde yeni kurulan ve isimleri değiştirilerek yeniden teşkilat yapıları oluşturulmasını kararlaştırdığı bakanlıklara yapılacak personel atamaları 643 sayılı “3046 sayılı Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname” çerçevesinde belirlendi. 643 sayılı KHK'nın 8-13 ve 14'üncü maddelerinde de atamalara yer verildi.

BOŞ KADROLARA ATAMA YAPILACAK

Geçtiğimiz günlerde yeni kabinenin kurulması ve Bakanlar Kurulu'nun atamasıyla da söz konusu KHK'lar yürürlüğe girmiş bulunuyor. Çünkü, KHK düzenlemesinde, söz konusu değişikliklerin ilk Bakanlar Kurulu'nun atanmalarının yapılması yürürlüğe gireceği yer alıyordu. Bakanlar Kurulu geçtiğimiz günlerde atanarak görevine başladığı için hazırlanan 9 KHK yürürlüğe girmiş bulunuyor. KHK'ların yürürlüğe girmesiyle birlikte, mevcut çalışan üst düzey yöneticiler, müşavirlik kadroları yeni bakanlıklara atanacak. Atamalar nedeniyle boş kalan yerlere de yeni atamalar yapılacak. Bakanlıklara personel geçişlerin yıl sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Geçişler tamamlandığı zaman yeni kurulan bakanlıklara atanacak personel sayısının 2 bin olması bekleniyor.


İlk bakan yardımcılığı 74 yıl önce uygulandı

Türkiye'de 'bakan yardımcılığı' uygulaması ilk olarak 4 Mart 1937 tarihinde “Siyasi Müsteşarlık” makamının kurulmasıyla gündeme gelmişti. Eski başbakanlardan Hasan Saka'nın hazırladığı yasada “Siyasi Müsteşarlar”ın Meclis üyeleri arasından seçilmesi yer almıştı. Uygulamanın ömrü ancak 6 ay olabilmişti.


'Kaplan' Türkiye ana lige girecek

Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Zetsche, Türkiye'nin olağanüstü ekonomik kalkınma sağlayan bir ülke olduğunu, bu durumun çok akıllıca ortaya konan ekonomi politikalarının bir sonucu olduğunu söyledi. Mercedes-Benz Türk A.Ş.'nin, Aksaray Kamyon Fabrikası'nın kuruluşunun 25. yılı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Zetsche, şu ifadeleri kullandı: 'Türkiye hakikaten bir kaplan devletin gücüne ve dinamiklerine sahip. 2010'da hiç bir Avrupa ekonomisi Türkiye kadar hızlı büyümedi. Türkiye gelecekte küresel ekonomiler içinde ana lige girecek ve onbir en üst ülke arasında olacaktır.'


13 yıl önce