|

''Yerinde gümrük'' ticareti uçuracak

İhracatçıların gümrük masrafını 950 liradan 90 liraya indiren 'Yetkilendirilmiş Yükümlü' projesini başlattıklarını söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, şirketlerin yurtdışı siparişlerini birkaç saat içerisinde hazırlayıp kendi depolarında gümrük yaparak ihracat yapabileceklerini belirtti.

Yakup Kocaman
00:00 - 11/01/2013 Cuma
Güncelleme: 22:29 - 10/01/2013 Perşembe
Yeni Şafak
''Yerinde gümrük'' ticareti uçuracak
''Yerinde gümrük'' ticareti uçuracak

Şirketlerin gümrüğe uğramadan kendi depolarında ya da izin verilen lojistik firmalarının depolarında gümrükleme yapmasına imkan tanıyan ''Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması'' hayata geçti. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''İstanbul'da akşam saat dokuzda sipariş alan bir ihracatçımız, 7/24 çalışan bu sistem sayesinde, ihraç mallarının yüklü olduğu aracı 5-6 saat içinde Türkiye'den çıkarabilecektir' dedi.

Bu sistemin Avrupa Birliği ülkelerindeki 3 bin gümrük ile tamamen entegre hale getirildiğini ifade eden Yazıcı, 'Yerinde gümrükleme, güvenilir olduğu onaylanmış firmaların mallarına ilişkin gümrük işlemlerinin, gümrük idaresi yerine firmanın kendi tesislerinde yapılmasıdır. Gümrükleme alanıyla ilgili sürekli görüntü kaydının olması gibi güvenlik kriterlerini içeren şartlar getiriyoruz. Şu anda üzülerek ifade ediyorum ki; Halkalı Gümrük Müdürlüğümüzde bir tırın kuyrukta ortalama bekleme süresi 6 ila 12 saat arasında değişmektedir. 'Yerinde Gümrükleme' bu yığılmaları, beklemeleri önlemek için atılan önemli bir adımdır'' diye konuştu.

YÜZDE 17 TASARRUF

Yazıcı: 'Yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması, gümrükleme işlemleri için firmalarca yapılan ortalama 954 lira masrafın yüzde 90'ını ortadan kaldırmaktadır. Böylece ticaret erbabı sevkıyat başına ortalama 861 lira tasarruf sağlamaktadır. Gümrükleme işlemleri dahil, bir sevkıyatın ortalama maliyeti 4 bin 900 liradır. Yetkilendirilmiş Yükümlü sertifikasına sahip bir firma için bir konteyner ürünün gümrükleme ve nakliyesini ortalama yüzde 17,5 ucuzlatıyoruz. Bu tasarrufun ülke ekonomisine senede yaklaşık 900 milyon lira veya döviz bazında 500 milyon dolar getirisi olacaktır' diye konuştu.

UYGULAMADAN KİMLER YARARLANABİLECEK?
İHRACATÇILAR

Gümrükleme işlemini herhangi bir gümrüğe gitmeden kendi deposunda tamamlamak isteyen bir ihracatçının ya da ithalatçının, 'Yetkilendirilmiş Yükümlü' sertifikasına sahip olması ve en az 5 milyon dolarlık ihracat yapar aktifliği bulunması gerekiyor.

LOJİSTİK FİRMALARI

'İzinli Gönderici' yetkisi alan lojistik firmaları, müşterileri adına taşıdıkları malları kendi tesislerinde toplayacak, burada tırlara yükleyecek ve gümrük işlemlerini hiçbir gümrük görevlisinin nezareti olmadan, tamamen kendileri yapabilecek. Yetkilendirilmiş yükümlü olsun veya olmasın, herkes ihracat eşyasını izinli göndericiye taşıtabilecek. Bu sayede herkes eşyasını gümrüğe uğramadan taşıtma kolaylığından faydalanabilecek. İzinli gönderici olabilmek için en az 500 transit beyanı vermiş uluslararası bir taşıyıcı olmak gerekiyor.

Bakan Yazıcı, 'Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi'' (NCTS) ile bir aracın Avrupa'ya ortalama gidiş-dönüş süresinin 12 günden 9 güne ineceğini Avrupa'ya tır karnesi yerine elektronik beyan ile yapılacak taşımalardan, yıllık 57 milyon avro tasarruf sağlanacağını söyledi.

İş dünyasının güveni tam

Ticari bilgi konusunda 170 yılı aşan deneyimiyle tüm dünyada 200 milyondan fazla firmadan oluşan bir veritabanına sahip olan Dun & Bradstreet (D&B), '2013 yılı Birinci Çeyrek Türkiye Ekonomik Beklentiler Raporu'nu açıkladı. Rapor sonuçlarına göre iş adamları yeni yıla iyimser beklentilerle başladı. Çalışmaya gönüllü katılan işadamlarının yüzde 54'ü Türkiye'deki gelişmelerden oldukça memnun. Aynı dönemde kötümserlerin oranı yüzde 10'a gerilerken değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 36.


11 yıl önce