|

Yerli yerinde sondaj

İleri teknolojide yerli üretime otomotivden katkı beklenirken ilk hamle enerji sektörün- den geldi. Özel bir firma petrol ve doğalgazdaki sondaj çalışmalarının yerli teknolojiyle yapılabilmesini sağlayarak, derin petrol sondaj kulesi üretti. Enerji Bakanı Yıldız, teknoloji hayata geçtiğinde ilk siparişi TPAO''nun vereceğini vurguladı.

.
00:00 - 21/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:51 - 20/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Yerli yerinde sondaj
Yerli yerinde sondaj

İleri teknolojiye yerli üretimle ulaşmak için adete seferberlik ilan Türkiye, ilk aşamada otomotivden beklediği sorumluluğu enerji sektörü üzerine aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol, doğalgaz ve jeotermalle alakalı sondaj çalışmalarının yerli yapılabilmesiyle alakalı önemli bir dönüm noktasında olduklarını ifade ederek, ''Nasıl yerli aracımızı yapmakla alakalı bir seferberlik ilan edildi, enerji sektörünün yerli aracı burada yapılmıştır'' dedi. Yıldız, Pi Makina tarafından yapılan derin petrol sondaj kulesinin tanıtımı için düzenlenen etkinlikte, üretim yapılan tesiste incelemelerde bulundu.

EKİPMANIN YÜZDE 90''I YERLİ

Yerli bir sondaj kulesi yapılması halinde ilk siparişi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı''nın (TPAO) vereceğini vurgulayan Yıldız, yüzde 90''lar civarında yerli ekipmandan oluşan, Türk mühendis ve işçileri tarafından yapılan bu sondaj makinasının son derece önemli bir çalışma olduğunu kaydetti. Yerli üretimin önemine değinen Bakan Yıldız, ''Petrol varsa biz bunu inşallah bulacağız.

Olmayan petrolü tabi ki bulamayız ama petrolü bulmak için aramak lazım, aramak için de yerli ekipmanlarla çalışabiliyor olmamız lazım'' şeklinde konuştu.

CARİ AÇIĞI AZALTACAK

Bakan Yıldız, Türkiye''de son 11 yılda sektöre kamu ve özel sektörün 7,4 milyar liralık kaynak ayırdığına, bunun 5 milyar dolarlık kısmının ekipman ithalatı için kullanıldığına dikkati çekti. Geçen yıl bir önceki yıla göre 6 kat artışla 173 kuyu açıldığını, böyle bir ortamda bu tür çalışmalara daha fazla ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Yıldız, arama faaliyetlerinin arttığı bir ortamda yerli ekipman üretiminin, sektöre ve cari açığın azaltılmasına katkı sağladığını belirtti.

Sondaj platformu sırada Türkiye''de son 11 yılda 2,3 milyon metre sondaj yapıldığını, bunların bir çoğunun ithal imkanlarla gerçekleştirildiğini vurgulayan Yıldız, yerli sondaj platformunu da yapacaklarını hatırlatarak, ''Bu kabiliyet tersanecilerimizde de var. Bunun maliyeti 1 milyar dolar civarında olacak. Yeter ki denizlerdeki arama faaliyetlerinden bir sonuç alalım'' dedi. Bakanı Yıldız, yerli sanayinin geliştirilmesi amacıyla TPAO''nun bir kısım Ar-Ge projelerine 50 milyon dolar civarında bütçe ayırdığını ve 17 projenin desteklendiğini dile getirdi.

Fiyatı % 50 daha az

ERG İnşaat Ticaret ve Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vural Erbilgin de derin petrol sondaj kulesine ilişkin bilgi verdi. Kulenin 7 bin metreye kadar sondaj yapabildiğini ifade eden Erbilgin, platformun en önemli özelliğinin otomatik olması olduğunu söyledi.

Kule tasarımının yüzde 100''ünün kendilerine ait olduğunu belirten Erbilgin, bu tarz bir kulenin 40-50 milyon dolara ithal edilebileceğini, yerli üretimde maliyetin yarı yarıya azaldığını bildirdi. Erbilgin, kulenin yurt içinde kullanıldığını, yurt dışından da talepler olduğunu kaydetti. Erbilgin, kulenin yüzde 90''nın yerli ekipmanlarla yapıldığı, bazı hidrolik sistemlerin İtalya''dan tedarik edildiğini belirtti.


10 yıl önce