|

Yıldız: Aramızda yeni hatlara ihtiyaç olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Irak ve Türkiye arasında hem petrol hem de doğalgaz konusunda yeni hatlara ihtiyaç olacağını söyledi

Aa
00:00 - 3/06/2010 Perşembe
Güncelleme: 19:33 - 3/06/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Yıldız: Aramızda yeni hatlara ihtiyaç olacak
Yıldız: Aramızda yeni hatlara ihtiyaç olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'la Türkiye arasında hem petrol hem de doğalgaz konusunda yeni hatlara ihtiyaç olacağını, bu konunun Irak tarafıyla müzakere edildiğini bildirdi.

Bakan Yıldız, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Enerji Temsilcisi Ashti Hawram'ı kabul etti.

Yıldız, basına kapalı gerçekleşen görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Hawram'la enerji konusunu değerlendirdiklerini söyledi.

Irak'taki her türlü normalleşmenin Türkiye tarafından desteklendiğini belirten Yıldız, görüşmede, Kuzey Irak'ta özellikle enerji alanındaki iş imkanlarını da ele aldıklarını ifade etti.

Gazetecilerin, 'Irak'la Türkiye arasında yeni enerji hatları gündemde mi?' sorusu üzerine Yıldız, şu anda Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nda 70 milyon ton civarında bir kapasite bulunduğunu belirterek, 'Bu hattın anlaşması yenileniyor' dedi.

Bununla birlikte orta vadede 5-7 yıla kadar hem petrol hem de doğalgaz konusunda iki ülke arasında yeni hatlara ihtiyaç olacağını belirten Yıldız, bu konu hakkında da Irak tarafıyla görüştüklerini ifade etti.

Irak tarafının Nabucco Doğalgaz Boru Hattında kaynak ülkelerinden biri olmak istediğini belirten Yıldız, 'Sayın Maliki toplam 15 milyar metreküp civarında gazı hatta vermek istediklerini söylemişti. Bunun yıllara sari gerçekleşeceğini düşünüyoruz' diye konuştu.


-KUZEY IRAK BÖLGESEL YÖNETİMİ ENERJİ TEMSİLCİSİ-

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Enerji Temsilcisi Ashti Hawram da, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani'nin resmi heyetinde bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye'de olmaktan son derece memnuniyet duyduğunu söyledi.

Kuzey Irak'ta 2002-2003 yılından bu yana enerji sektöründe çok sayıda Türk firmasının faaliyet gösterdiğini anlatan Hawram, Türk şirketlerinin petrol ve doğalgaz arama ve üretim yatırımlarına çok önemli katkılar sağladıklarını, büyük petrol keşifleri yaptıklarını, şu anda da ihracatla ilgili çalışmalara devam ettiklerini anlattı.

'Irak'tan ilk petrol ihracatını bir Türk şirketi yapacaktır' diyen Hawram, bir süre önce petrol ihracatı konusunda Bağdat'taki federal hükümetle birlikte bir anlaşma imzaladıklarını, bu çerçevede Kuzey Irak'tan ihracat miktarının 100 bin varil/gün olarak başlayıp 1 milyon varil/güne kadar ulaşacağını kaydetti.

Kuzey Irak'ın Irak'ta en güvenli bölge olduğunu ve hızla geliştiğini ifade eden Hawram, şöyle konuştu:

'Bölgemizde şu anda petrol ve doğalgaz sektöründe 17 ülkeden 40 uluslararası şirket faaliyet gösteriyor. Son 3 yılda 7 yeni keşif yapıldı. Önemli miktarda doğalgaz rezervi bulundu. Türk özel sektörü de bölgemizde faaliyet gösteriyor. Ülkemizin refahı için özel sektörün bölgemize gelmesi önemli. Nabucco'nun kaynak ülkelerinden biri olmak istiyoruz. Ürettiğimiz gazın fazlasını Nabucco'ya vermeye hazırız.'


14 yıl önce