|

Yüksek faize omuz omuza direnecekler

Gazetelere "Yeter artık faizi indir" başlıklı ilan vererek, Merkez Bankası'ndan "şok indirim" isteyen STK'lar yüksek faize karşı düzenleyecekleri bir toplantı ile ortak hareket planını belirleyecekler

Anka
00:00 - 22/10/2007 Pazartesi
Güncelleme: 23:41 - 21/10/2007 Pazar
Yeni Şafak
Yüksek faize omuz omuza direnecekler
Yüksek faize omuz omuza direnecekler

Merkez Bankası'ndan, ilanla dile getirdikleri "şok indirim" taleplerine karşılık bulamayan ihracatçılar ile sendika konfederasyonları ve sivil toplum örgütleri sorunun çözümü için strateji geliştirmek için bir araya geliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) başını çektiği bazı iş dünyası örgütleriyle Türk-İş ve Hak-İş, TİSK, üretici birlikleri temsilcileri, 23 Ekim tarihinde Yenibosna Dış Ticaret Kompleksi'nde yapacakları toplantıda, önümüzdeki döneme ilişkin yapacakları ortak mücadele kararlılığını ortaya koyan bir süreci belirleyecek.

İLAN İLK ADIM OLDU

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, toplantıya katılacak tüm kurumlarla, mevcut durumu değerlendireceklerini kaydetti. Ortak hareket planının da belirleneceğini söyleyen Satıcı, buna ilişkin alternatif önerilerin ele alınacağını ifade etti. Satıcı, "Üreticinin ön plana çıkması için birilerinin bu gayreti göstermesi gerekiyor. Mutlaka ve mutlaka üretim davasının takipçisi olacağız. Buradaki mücadelemizin temelinde de üretim yatıyor" dedi. Türkiye'nin bugün iyiye giden ekonomisinde üretimin ve üreticilerin de pay alması gerektiğine dikkat çeken Satıcı, "Türkiye zenginleşecekse, üreterek zenginleşecek. Üretim olmadan hiç bir ekonomiyi güçlü yapmak, istikrarını kalıcı kılmak mümkün değil" diye konuştu.

TİM'in başını çektiği iş dünyasından dernekler ile Türk-İş ve Hak-İş'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kuruluş, gazetelere verdikleri tam sayfa ilanla Merkez Bankası'na, "Yeter artık, faizi indir, üretim ve istihdam ölmesin" demişti.

ESK etkin kullanılsın

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, bütçe yapımı, faiz indirimi, faiz dışı fazla (FDF) değişikliği gibi makroekonomik konu ve düzenlemelerin sosyal taraflarla değerlendirmesi gerektiğini vurgulayarak, bu amaçla Ekonomik ve Sosyal Konsey'in (ESK) etkin olarak kullanılması gerektiğini dile getirdi. Uslu, 2008 yılı Bütçe Tasarısı ile ilgili değerlendirmesinde FDF hedefinin 1 puan indirimle yüzde 5.5'e düşürülmesinin olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.


16 yıl önce