|

% 10 indirim kurtarmadı

Türkiye, Rusya’dan aldığı doğalgaz üzerinden yüzde 10,25’lik indirim aldı. Fakat yükselen kur alınan indirimin fiyatlara yansımasına engel oldu. Bakan Taner Yıldız “BOTAŞ bu indirimle önceki zararlarını telafi edecek. Mart ayı dahil bir indirim olmayacak" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 28/02/2015 Cumartesi
Güncelleme: 20:45 - 27/02/2015 Cuma
Diğer
Enerji ve Tabii Kaynalar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatları için Rusya ile yaptıkları görüşmeler sonucunda y üzde 10,25’lik indirim konusunda anlaştıklarını açıkladı. Yıldız, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 8. Sektör Toplantısı’nda gazetecilerin sorularını cevapladı. Son üç ay içerisinde lira- dolar paritesindeki farkın yüzde 12,6 olduğunu anlatan Yıldız, dövizdeki yükselmenin alınan indirim oranından daha fazla olduğunu, söz konusu indirimin sanayici ve vatandaşa yansımayacağını söyledi.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ MALİYETİ ARTTIRDI

Aralık 2013 tarihiyle karşılaştırılması halinde dolar paritesine lira karşısında yüzde 26 zam geldiğini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: “Aralık 2014 dönemine göre ise yüzde 12,6’dır. Bizim Gazprom ile nihayetlendirdiğimiz indirim oranı ise yüzde 10,25’tir. Aynı zamanda özel sektörün Rusya’dan aldığı doğalgaz ile alakalı ise aldıkları doğalgazı Türkiye’de rahatlıkla satabilecekler."

AB ÜLKELERİNDEN UCUZ

Şubat ayındaki fiyatların  Kasım 2008 doğalgaz fiyatları mertebesinde olduğunu belirten Yıldız  şu anki fiyatlar ile Türkiye'nin, 28 AB ülkesi arasında hem sanayi hem vatandaşa en ucuz doğalgaz satan ülke olduğunu söyledi. Rusya'dan alınan indirimin fiyatlara etkisi olmayacağını kaydeden Yıldız "BOTAŞ bu indirimle önceki zararlarını telafi edecek. Hazine’ye, gümrüğe ve maliyeye olan borçlarını bu şekilde kapatacaktır. 2015 Haziran ayına kadar bunların önemli bir bölümünü ve İran tahkiminden beklediğimiz sonucun da bu sürede açıklanmasıyla beraber BOTAŞ, çok iyi bir nakit akışına sahip olacaktır.”

Açık veya gizli zam yok

Doğalgazda herhangi bir fiyat artışı olup olmayacağı sorusuna ise Yıldız, mart ayı da dahil olmak üzere fiyat değişikliği olmayacağını söyledi. Yıldız, “Gizli veya açık zam var mı yorumlarına katılmıyorum, ne açık ne de gizli bir zam yoktur” ifadesini kullandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun benzin ve motorin fiyatlarıyla ilgili tavan fiyat kararına akaryakıt dağıtım sektöründen tepkiler geldiğinin hatırlatılması üzerine Yıldız, Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası’nın (TABGİS) mahkeme yoluna başvurmasına gerek kalmadan bu sürecin tamamlanacağını ifade etti. 

RUSYA SOĞUK            BAKIYOR

BOTAŞ'ın özel sektöre devredilmesindeki son durumun sorulması üzerine Yıldız, mevcut politikanın olabildiğince kontratın özel sektöre devredilmesini desteklediğini fakat bu konuya Rusya'nın sıcak bakmadığını kaydetti.
#Taner Yıldız
#Rusya
#Gazprom
9 yıl önce