|

1 milyon esnaf için beyaz sayfa

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın çalışmasını sürdürdüğü sicil affı uygulamasından sisteme kayıtlı 1 milyon 678 bin esnafın 1 milyonunun yararlanacağı öğrenildi. Düzenlemenin detayları üzerinde çalıştıklarını söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, esnaf için beyaz bir sayfa açacaklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 00:04 - 10/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Başbakan Binali Yıldırım'ın Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararlarını açıkladığı önceki günkü toplantıda ilk kez dile getirilen esnafa yönelik sicil affı çalışmasının detayları ortaya çıkmaya başladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nun dün Ankara'da düzenlenen Olağan Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bakan Tüfenkci, esnafı rahatlatacak kapsamlı bir sicil affı çalışması yaptıklarını söyledi.



YENİ BİR SAYFA AÇILACAK


“Numaradan sicil affı istemiyoruz, gerçekten bir beyaz sayfa açmak istiyoruz” diyen Bakan Tüfenkci, bankalar nezdinde yasaklı olan tüm vatandaşları ilgilendiren sicil affının hazırlıklarını yaptıklarını kaydetti. Tüfenkci, öngörülmeyen ekonomik kriz, bölgede terörden dolayı ticaret yapamama, yaşanan doğal felaketler gibi nedenlerle işleri yolunda gitmeyen bu nedenle de dönemsel olarak bankalarda sicili bozulan esnaf için yeni bir sayfa açılacağını kaydetti. Tüfenkci, “Krediye ihtiyaç duyan esnaflar bankaya gittiğinde, eskiden kalan belli sıkıntılı dönemlerin sonucu bozulan sicili nedeniyle bankadan eli boş dönüyor. İşte bu durumun önüne geçmek için harekete geçiyoruz.”



1 MİLYONDAN FAZLA ESNAF YARARLANIR


Oda başkanlarından da destek isteyen Bakan Tüfenkci, “Ben bu taşın altına elimi koyuyorum, Başbakanımızın talimatıyla bu işi olgunlaştıracağız” dedi. Konuya ilişkin olarak Yeni Şafak'a bilgi veren bir bakanlık yetkilisi de, Türkiye'de yaklaşık 2.5 milyona yakın esnafın bulunduğunu söyledi. Yeni Şafak'a bilgi veren TESK Başkanı Bendevi Palandöken, bir milyon 678 bin kayıtlı esnafın bir milyon kişisinin sicil affından yararlanacak olmasının hem ekonominin canlandırılmasını sağlayacağını, hem de bu esnaf kesimini motive edeceğini söyledi.



ESNAFIN TL HASSASİYETİ


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dövizlerin bozdurulması çağrısında esnaf kesiminin hemen destek verdiğini hatırlatan Bakan Tüfenkci, “Ne diyor; 'dolarını bozdur; fişini getir, kokoreç bedava. Dolarını bozdur fişini getir tıraş bedava.' Esnafımız gönüllü olarak 'bu ülkenin bekası için varım' diyor” diye konuştu. Bakan Tüfenkci, esnafın daha önce de 15 Temmuz Darbe Girişimi karşısında dik duruşunu hatırlattı.



DEFTER TASDİKİ KALKAR MI?


Bakan Tüfenkci konuşmasında ayrıca esnaf ve tacirlerin kullandığı defterlerin yılsonu kayıtlı olunan Oda tasdikinin de kaldırılması önerisinde bulundu. Tüfenkci, “Küçük esnafımızın kapı kapı dolaşmasını ne kadar çok önlersek, esnafımız da o kadar işine gücüne bakar” dedi.



Esnafa da İşsizlik fonu


Bu arada Bakan Tüfenkci, esnafın da işsizlik fonundan yararlandırılmasına ilişkin düzenleme ile ilgili de esnafı sevindirecek haberi verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile düzenleme üzerinde çalıştıklarını kaydeden Tüfenkci, bu çalışmanın da belli bir olgunluğa ulaştığını, yakında kamuoyuna açıklanacağını söyledi.


#Bülent Tüfenkci
#Esnaf
#İşsizlik fonu
7 yıl önce