|

1 milyon TL maaş alıyorlar!

Türkiye'nin son 10 yılda hızla büyümesine paralel olarak cirolarını devleştiren patronlar, artan rekabetle birlikte büyüme zora girince parayı yöneten CFO'larına (Chief Financial Officer) kesenin ağzını açtı. Öyle ki 3 yıl öncesine göre yüzde 30 zam gelen CFO'ların yıllık maaş paketleri 1 milyon lirayı gördü.

.
00:00 - 26/10/2014 Pazar
Güncelleme: 11:21 - 26/10/2014 Pazar
Yeni Şafak
1 milyon TL maaş alıyorlar!
1 milyon TL maaş alıyorlar!

Avea, Türk Telekom, Coca Cola, Samsung gibi şirketlerin yönetici ekiplerinin kurulmasında aktif rol oynayan, bugüne kadar 50 bin yönetici ile mülakat yapan ve 4 binin üzerinde üst düzey yönetici yerleştirmesi projesini gerçekleştiren Data Expert'in ortağı Yasin Altunkaya, maaş paketlerinin yanı sıra şirket sahiplerinin CFO'lara hisse opsiyonu da sunduklarını söyledi.

ŞİRKETLERİN HİSSEDARLARI

Sabah'ın haberine göre, Kaynakların efektif kullanılmasını sağlayan, kaynakları ve nakit akışını yöneten CFO'ların şirketlerin hissedarı gibi çalışmaya başladıklarını ifade eden Altunkaya, finans yöneticilerinin maaşlarının belirli bir bölümüyle hisse satın aldıklarını bu şekilde şirket büyüdükçe kendilerinin de kazandığını dile getirdi. Altunkaya şunları aktardı: "Örneğin şirket sahibi CFO'ya 'Her yıl sana 1000 hisse opsiyonu veriyorum. Ama bu hisseyi 3 yıl satamazsın. 3 yıl sonra hissenin değeri, aldığın zamandaki değerinin üstündeyse farkını veririm. Ama altındaysa hiçbir şey kazanamazsın' diyor. CFO zaten şirketin kaptan koltuğunda oturuyor. Şirketi büyüttüğünde kendisi de ciddi kazanıyor. Öyle ki binde 1'lik bir büyüme bile ciddi rakamlar anlamına geliyor. Bu şekilde şirket sahibi de yöneticisini en az 3 yıl şirkete bağlamış oluyor."

KAZAN-KAZAN SİSTEMİ

Yıllık maaş paketlerinde bu eğilime paralel olarak baz maaşın düşüp prim oranlarının yükseldiğini dile getiren Altunkaya, borçlarını yapılandıran şirketlerde ise yıl sonu ciro artışı hesaplamalarıyla anlaşma yapıldığını vurguladı. Altunkaya, "Borçlarını yapılandırmak isteyen bir şirket CFO'suna kazancının 8 katını vadediyor. Bu da çok cazip bir teklif. Dolayısıyla CFO şirketi mutlak surette büyütmek için çaba harcıyor" dedi.

İK KOLTUĞUNA OTURAN 800 BİN LİRAYI KAPIYOR

Şirketlerin diğer önem kazanan birimi İK'nın başına oturan yöneticiyi de yıllık 800 bin lira bekliyor. Özellikle tecrübeli elemanların işe alınması ve onların şirket içinde tutulması görevini üstlenen İK yöneticilerinin insan sermayesini yönettiğini dile getiren Altunkaya, "Eskiden 3 firma 33 kişiye talip olurken bugün 30 firma 33 kişiye talip oluyor. Dolayısıyla yetenekli ve tecrübeli çalışanı ekibe katmayı başaran yöneticinin değeri arttı" diye konuştu.

9 yıl önce
default-profile-img