|

1 yılda 10 yeni dolar milyarderi çıkardık

ABD'li Forbes dergisi, 25. kez dünya zenginler listesini açıkladı. Buna göre Türkiye'den 38 kişi listeye girerken ilk defa 10 kişi de dolar milyarderi oldu. Kıbrıslı Suat Günsel ile birlikte bu sayı 39'a çıktı

Aa
00:00 - 11/03/2011 Cuma
Güncelleme: 23:57 - 10/03/2011 Perşembe
Yeni Şafak
1 yılda 10 yeni dolar milyarderi çıkardık
1 yılda 10 yeni dolar milyarderi çıkardık

Amerikan finans çevrelerinin dergisi Forbes, 2011 yılının milyarderler listesini açıkladı. Listenin başında bu yıl da geçen yıl olduğu gibi Meksikalı telekomünikasyon devi Carlos Slim Helu 74 milyar dolarlık servetiyle yer aldı. Geçen yılki listede serveti 53,5 milyar olan olan Helu, bu yıl servetini 20,5 milyar dolar artırarak iki yıldır 'dünyanın en zengini' unvanını elinde tutmayı başardı. Listenin Türkler açısından dikkat çeken bir başka yönü ise, 1 yılda Türkiye'den 10 yeni milyarderin daha çıkması.

TÜRKİYE BÖLGENİN 'EN ZENGİNİ'

Derginin Genel Yayın Yönetmeni ve Başkanı Steve Forbes, New York'ta düzenlenen basın toplantısında, 25'inci dünyanın milyarderler listesini açıkladı. Forbes, BRIC ülkelerinin ardından listede Türkiye'nin milyarderlerinin de göze çarptığını belirterek, Türkiye'nin geçen yıl 28 olan milyarder sayısını bu yıl 38'e çıkardığını ve Türkiye'nin dergide değerlendirildiği 'Ortadoğu ve Afrika' bölgesinde en fazla milyardere sahip ülke olarak birinci sırada yer aldığını söyledi.

KIBRISLIYLA BİRLİKTE 39 KİŞİ

Türkiye'yi Orta Doğu ve Afrika bölgesinde gösteren listede, daha önce İstanbul'da yapılan basın toplantısında da açıklandığı üzere, Türkiye'den 38 milyarder yer aldı. Kıbrıslı Türk iş adamı, Yakındoğu Üniversitesinin sahibi Suat Günsel ise 1 milyar dolarlık servetiyle 1140'ıncı sıradan listeye 'Avrupa' bölgesinden girdi ve listede yer alan 39'uncu Türk iş adamı oldu. Listeye 4 milyar dolarlık servetiyle 268. sıradan giren Mehmet Emin Karmehmet, böylelikle Forbes'in de en zengin Türk'ü oldu.

10 YIL ÖNCE SADECE 5 TANEYDİ

10 yıl önce listede sadece beş Türk'ün bulunduğunu yazan dergi, toplam 64 milyar dolarlık servetleriyle listede yer alan 38 Türk milyarderin bir çoğunun servetinin aile arasında yoğunlaştığını, Koç ve Sabancı ailesine mensup üyelerin bulunduğunu belirtti.


En zenginin ortağı da listede

4 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengini olarak görülen Mehmet Emin Karamehmet'in ortağı Mehmet Sepil de dünya milyarderler listesine gerdi. Mehmet Sepil, ortağı olduğu Genel Enerji ile Kuzey Irak petrolünü Türkiye üzerinden dünyaya taşıyor. Kuzey Irak petrolü konusunda Irak merkezi hükümetiyle uzlaşmanın Sepil'in servetinde etkili olduğu belirtiliyor.



13 yıl önce