|

10 ayda 750 bin kişiye iş

İş-Kur Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, İş-Kur’un son yıllarda büyük bir atılım yaptığını belirterek, 2003 yılında sadece 65 bin işsize istihdam sağlayan kurumun bu yılın ilk 10 ayında 750 bin işsizin iş bulmasına vesile olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
13:30 - 20/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 11:38 - 20/11/2014 Perşembe
IHA
Bu yıl 7’ncisi düzenlenen Manisa İstihdam ve Eğitimde Buluşma Günleri ‘MANİG 2014 Fuarı’ Manisa Büyükşehir Belediyesi Fuar alanında başladı. Organizasyona Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, İş-Kur Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, fuara katılan firmalar, protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.


2 gün sürecek olan fuarda 15'i kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşu, 78'i de kurumsal özel sektör firması tarafından olmak üzere toplam 93 stant yer alıyor.


Fuarın açılış konuşmasını yapan İş-Kur Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, işsizliğin yalnızca ülkemizin değil, tüm dünyanın en önemli sorunlarının başında geldiğine dikkat çekerek, “Küresel anlamda yaşanan olumsuzluklara rağmen, ülkemizde son dönemde reform niteliğinde kapsayıcı ve istikrarlı politikalar yürürlüğe konulmak suretiyle işsizlikle mücadele ve istihdamı artırma noktasında büyük mesafeler kat etmiş bulunmaktayız. Hem işçiyi hem işvereni destekleyen bu uygulamalar neticesinde küresel kriz dönem öncesi olan Temmuz 2008’den bu yana iş gücümüz 25 milyondan 29.2 milyona, istihdamımız 22 milyondan 26.3 milyona, işgücüne katılma oranımız yüzde 48.4’ten yüzde 51.2’ye, kadınlarımızın işgücüne katılım oranı yüzde 26’dan yüzde 30.9’a yükselmiştir. Tüm bu olumlu sonuçların elde edilmesinde ve büyük mesafelerin kat edilmesinde elbette ki bir istihdam kurumu olarak İş-Kur önemli sorumluluklar üstlenmiştir. Bugüne kadar milyonları aşan vatandaşımızın kendi aşını ve ekmeğini kazanmasına ve sile olan projelere öncülük etmiştir” dedi.


İLK 10 AYDA 750 BİN İŞSİZE İŞ BULUNDU


2003 yılında 65 bin işsizin istihdamına aracılık eden İş-Kur’un 2013 yılında 672 bin, 2014 yılının ilk 10 ayında ise 750 bin kişinin işe yerleşmesine vesile olduğunu söyleyen Uzunkaya, “1 milyon 540 bin kişiye işe ve mesleğe yönelme konusunda profesyonel anlamda danışmanlık desteği İş-Kur tarafından verilmiştir. İşverenlerimize sunulan danışmanlık desteği kapsamında bu yılın ilk 10 ayında yaklaşık 340 bin işyeri ziyareti gerçekleştirilmiş, işverenlerimize işgücü açığının giderilmesi, mesleki eğitim ve işbaşı eğitim gibi birçok konuda danışmanlık gerçekleştirilmiştir. İşletmelerimizde ise 1 milyon 430 bin işgücü talebi alınmıştır” şeklinde konuştu.


TEMEL SORUN MESLEKSİZLİK


“İşsizliğin temel sorunlarından biri de mesleksizliktir” diyen Uzunkaya şöyle devam etti:


“Niteliksiz işgücü sorunu kapsamında mesleki eğitim, işbaşı eğitim, girişimcilik programları ve toplum yararına programlarımızla 2008 yılında yaklaşık 30 bin vatandaşımız yararlanmışken, 2014 yılının ilk 10 ayında 326 bin vatandaşımız yararlanmıştır. Meslek sahibi olmaları, işgücü piyasasında var olmaları sağlanmıştır. Hedefimiz her yıl 400 bin vatandaşımızın bu programlardan yararlanmasını temin etmektir.”


İŞ-KUR’UN MANİSA’DAKİ ÇALIŞMALARI


İş-Kur Manisa İl Müdürlüğünün çalışmalarından da bahseden Uzunkaya, “2014 yılının ilk 10 ayında iş ve meslek danışmanlarımız ve il müdürlüğümüz personelince 4 bin işyerine bire bir ve yüz yüze ziyaret gerçekleştirilmiş ve bu kapsamda işyerlerinin ihtiyaç duyduğu 32 bin işgücü talebi alınmış, 10 bin civarında işsizimizin Manisa işgücü piyasasında iş ve aş bulmaları sağlanmıştır. 32 bin işsize yüz yüze danışmanlık hizmeti verilmiştir. Bireylerin vasıflarını artırmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz mesleki eğitim programlarımızla 408 iş ve meslek eğitimi, işbaşı eğitim programlarımızla bin 39, girişimcilik eğitim programlarımızla 130 vatandaşımız istifade etmiştir. Toplum yararına program kapsamında bin 233 kişiye çalışma imkanı sağlanmıştır” diye konuştu.


MANİSA’DA İŞSİZLİK DEĞİL İŞÇİ BULAMAMA SORUNU VAR


İş-Kur’un gerçekleştirdiği faaliyetlerle hayatın her safhasında yer aldığına dikkat çeken Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, “Artık Türk insanı dünyaya hitap ediyor, dünya pazarlarına, dünya fuarlarına hitap ediyor. Türkiye bölgesinde belli misyonun temsilcisi olma yolunda hızla yol alıyor. Eksikliklerini tamamlayarak, geleceğe onurla, gururla gidiyor. İş-Kur bu yürüyüşte önemli bir partner. İş dünyası Manisa için çok önemli. Manisa sanayisi hızla ileri teknoloji sınıfına girmek için gayret sarf ediyor. Türkiye’de işsizlik oranları yükselse bile Manisa’da işsizlik sorunu değil, işçi bulamama sorunu yaşıyoruz. Daha doğrusu nitelikli işçi bulamama sorunu yaşıyoruz. Niteliksiz işçi bulamama sorunu da yaşıyoruz ama asıl bizi yoran nitelikli işçi bulamama sorunu. Burada gençlerimizi, öğrencilerimizi, çocuklarımızı geleceğe iyi hazırlamak için elbette eğitimimize, mesleki eğitimimize, hem üniversitemize, hem bize hem de İş-Kur gibi kurumlarımıza çok görevler düşüyor. Herkes işini yapmaya çalışıyor bu fuarda o çerçevede düzenlenen etkinliklerden biri” dedi.


Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın konuşmasının ardından Fuarın açılış kurdelesi kesildi. Kurdele kesiminin ardından ise 2013 yılında Manisa’da en çok istihdam sağlayan Vestel, Keskinoğlu ve Standart Profil temsilcilerine Manisa Valisi Erdoğan Bektaş tarafından plaket verildi. 2013 yılında en çok özürlü istihdamı sağlayan Lidya Konservecilik, Klimasan Klima Sanayi ve Bosch Termodinamik ısıtma sanayi olurken, en çok kadın istihdamı sağlayan firmalar ise Vestel, Keskinoğlu ve Teleset grubu oldu. En fazla işbaşı eğitim programı düzenleyen firmalar ise Bosch Termodinamik Isıtma ve Klima Sanayi, İnci Akü ve Valf Sanayi A.Ş. oldu. Firmalara plaketleri protokol üyeleri tarafından verildi.


2 gün sürecek olan fuara ilk günden yoğun bir katılım olurken, firmalar kurdukları stantlarda iş başvurularını kabul etmeye başladı.


(SC-YHY-Y)


20.11.2014 13:11:44 TSI


NNNN

 
#İş-Kur
#İşsizlik
#Cafer Uzunkaya
#
9 yıl önce
default-profile-img