|

100 bine adım adım

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk tur sonuçlarının gelişmekte olan para birimleri başta olmak üzere küresel risk iştahında yarattığı iyimserlikle dolar/TL iki ayın en düşük seviyesinde işlem görüyor. Borsa 94 binin üzerinde açıldı.

Yeni Şafak
10:01 - 25/04/2017 Salı
Güncelleme: 10:16 - 25/04/2017 Salı
Yeni Şafak
Yeni günde BIST 100 Endeksi 414 puan artışla 94.217 puandan başladı.
Yeni günde BIST 100 Endeksi 414 puan artışla 94.217 puandan başladı.

Artan küresel risk iştahı TL varlıklarda yükseliş desteklemeye devam ediyor. Türk lirası dolara karşı yüzde 2’ye yakın yükselişle en çok kazandıran gelişmekte olan para birimi durumunda. Kurda bugün de iyimserlik sürerken, sabah itibarıyla dolar/TL 3.57'nin altını test etti. Dolar/TL saat 09:47 itibariyle 3.5790 seviyesinde yer aldı. Kur, cuma günü akşam işlem gördüğü 3.65'li seviyelerden önce dün itibarıyla 3.60'ın altında gerilerken, günü 3.59'lu seviyelerde tamamlamıştı.



BORSA 94 BİNİN ÜZERİNDE

Yurtdışında iyimser küresel risk algısı ve içeride kuvvetli bankacılık kâr beklentileri ile BIST-100 endeksi dün tarihi zirve seviyesi olan 93.802'ye tırmandı. Yeni gün 414 puan artışla 94.217 puandan başladı.

Piyasaların genel risk iştahını belirleyen temel dinamiklerde görünür bir değişim sinyali olmadığı için alım yönündeki seyrin bugün de devam etmesi ve endeksin 95 bin seviyesinin üzerine çıkmayı hedeflemesi bekleniyor.

BIST 100 Uzmanlara göre, bu hafta borsada yeni rekorlar, dolarda ise 3.50- 3.55 bandı görülebilir. Analistler, yükselişin adım adım 100 bine doğru gittiğini yorumluyor.


Yurtdışında iyimser küresel risk algısı ve içeride kuvvetli bankacılık kâr beklentileri ile BIST-100 endeksi dün tarihi zirve seviyesi olan 93.802'ye tırmandı. Yeni gün 414 puan artışla 94.217 puandan başladı. Piyasaların genel risk iştahını belirleyen temel dinamiklerde görünür bir değişim sinyali olmadığı için alım yönündeki seyrin bugün de devam etmesi ve endeksin 95 bin seviyesinin üzerine çıkmayı hedeflemesi bekleniyor.

Asya borsaları, Fransa'da merkez aday Emmanuel Macron'un cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu kazanmasının ardından piyasalara geri dönen risk iştahının bazı bölgesel piyasalarda artışlara neden olmasıyla beraber bugün yükselirken, euro da kazançlarını tuttu. Dolarda ise düşüş sürüyor. Dün günü 3,59’dan kapatan dolar bugün 3,57 seviyesinde. Kur saat 09:35 itibariyle 3.5765 seviyesinde yer aldı.


ASYA’DA RALLİ

Asya hisse senetleri değer kazandı ve Fransa seçimlerinin ardından küresel finans piyasalarında görülen rallinin sürmesini sağladı. Çin hisse senetleri, satış dalgasının ardından sakin seyrederken, yen, altın ile birlikte zayıfladı. New York borsasında endeksler, 1 Mart'tan bu yana en kazançlı günü geride bıraktı. Nasdaq Teknoloji Endeksi, gün içinde 5.989,92 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak rekor kırdı.


İYİMSERLİK SÜRECEK

Uzmanlara göre, bu hafta borsada yeni rekorlar, dolarda ise 3.50- 3.55 bandı görülebilir. Ayrıca analistler borsanın kısa vadede 96-100 bine çıkabileceğini, buradan kâr satışlarının da gelebileceğini iddia ediyor. Kısa vadede piyasalarda iyimserliğin süreceğini söyleyen analistler, "Orta ve uzun vadede dış risklerin olduğunun da altını çizmek gerek" diyor.




“UZUN SÜREDİR GÖRÜLMEYEN YÜKSELİŞ”

Ahlatçı Yatırım da piyasalarda etkenin Fransa 1. Tur Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın dün yaptığı açıklamalar olduğunu belirttiği bülteninde, “Trump'ın Çarşamba günü yeni vergi reformunu açıklayacağını duyurması Fransa seçimleri fiyatlamasının önüne geçemese de piyasaların beklentisini arttırmış durumda. Diğer taraftan İngiltere'de Sanayi Siparişleri beklentilerin altında gelerek Sterlin'deki kırılganlığı arttırmış olsa da Almanya İfo İş Endeksi'nin beklentileri aştığını gördük. Yurtiçi piyasalara baktığımızda ise, dün TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın Olağan Genel Kurul Toplantısında yaptığı açıklamaları takip ettik. Ekonomideki kademeli toparlanma öngörüsünü koruyan Çetinkaya, net ihracatın büyümenin en önemli sürükleyicilerinden biri olacağını dile getirdi. Haftaya pozitif başlayan Türk Lirası'nın Çetinkaya'nın açıklamaları sonrasında kazançlarını genişlettiğini gördük. Böylece Dolar/TL'de 3,60 seviyesi altında fiyatlamalar gündeme gelerek, Euro/TL'de Türk Lirası'nın baskısı yakından hissedildi. BİST100 endeksinin ise günü alıcılı başlayarak yükselişlerini uzun süredir test etmediği 93.800 seviyesine taşıdığını görüyoruz” dedi.


GÖZLER MERKEZ BANKASI’NDA

Analistler, gözlerin Merkez Bankası’nın yarın yapacağı Para Politikası Kurul toplantısına çevrildiğini ifade ederken, “TCMB’nın yarın yapacağı toplantıda faizleri sabit bırakması bekleniyor. Bu sabah Asya borsalarında artan risk iştihana bağlı olarak alıcılı bir görünüm görülürken, Avrupa borsalarının da yükselişini sürdürmesi bekleniyor. BIST’in de yurt dışı piyasalardaki olumlu hava parelelinde momentum kaybetse de pozitif seyrini devam ettirmesini bekliyoruz” yorumunu yapıyor.


#Borsa
#BIST 100
#Piyasalar
#Dolar
#Döviz
#VİOP
7 yıl önce