|

12 kişiden biri bu işi yapıyor

"Türkiye dünya turizminde 6'ncı sırada. Ancak aynı başarıyı gelirlerde gösteremiyoruz" diyen AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, "Gelen turistlerin Türkiye'nin en büyük kazancı tüm üretim sektörünü harekete geçiriyor. 52 üretim sektörünü tetikleyin bir sektörü temsil ediyoruz. Her 12 kişiden 1 kişi turizmde çalışıyor. İstihdama kattığımız katkı çok büyük. Genelde genç nüfus turizmde çalışıyor" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak
13:34 - 24/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 13:37 - 24/11/2014 Pazartesi
IHA
Akdeniz Turistik İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, turizm sektörü olarak 2015 yılının zor bir olacağını söyledi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır ise, turizmin Türkiye'nin imaj sektörü olduğunu söyledi.


AKTOB tarafından Antalya'da 27-28 Kasım tarihlerinde bu yıl 4’üncüsü düzenlenecek olan Resort Turizm Kongresi'nde dünya turizmi masaya yatırılıyor. Kongre öncesi Antalya The Marmara Otel’de düzenlenen basın toplantısına AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır katıldı. Hacısüleyman kongrede Dünya turizminin nereye gittiği ve turizmin geleceği ile geleceğin turizminin tartışılacağını söyledi.


"DÜNYA TURİZMİNDE ALTINCA SIRADAYIZ"


AKTOB Başkanı Hacısüleyman, kongrede Türk turizmin dünyada nerede olduğu ve çok az pay alınan yolcu gemileri trafiğinin konuşulacağını da ifade ederek, "Türkiye dünya turizminde 6'ncı sırada. Ancak aynı başarıyı gelirlerde gösteremiyoruz. 28 milyon dolarla 10'uncu sıradayız. Sayısal değil sosyal olgularında irdelemeliyiz. Gelen turistlerin Türkiye'nin en büyük kazancı tüm üretim sektörünü harekete geçiriyor. 52 üretim sektörünü tetikleyin bir sektörü temsil ediyoruz. Her 12 kişiden 1 kişi turizmde çalışıyor. İstihdama kattığımız katkı çok büyük. Genelde genç nüfus turizmde çalışıyor" dedi.


"GELİŞME SÜRECEK AMA GERÇEKLERİ DE GÖRECEĞİZ"


2014 yılında Antalya olarak hedeflediğimiz 13 milyon seviyesini yakalayabileceğiz diyen Hacısüleyman, şunları kaydetti:


"2015 ve ötesi için de bu gelişme sürecek. Ancak 2015 özel bir dönem olacak. Zor bir yıl olmasını bekliyoruz ama bu kesinlikle karamsarlık değildir. Çünkü Türkiye deneyimleri ile bu zorluğu mümkün olan en az hasarla atlatmayı başarabilir. Fakat gerçekleri de iyi analiz etmeliyiz. Çevremizdeki gerginlik ve çatışmalar, Rusya’da yaşanan devalüasyon, düşen petrol fiyatlarının Rusya ekonomisi ve halkına yansıması, Akdeniz pazarında rekabetin artması ve paralelinde tatil davranışlarının değişmesi gibi süreçleri dikkatli değerlendirmeli, bu zorluklar altında fiyat indirimi gibi konulara hemen adım atılmamalı. Biz AKTOB olarak bu indirimleri gerekli olmadıkça, yapmayacağız."


Antalya turizmini değerlendiren Hacısüleyman, "Antalya olarak basamakları çok hızlı çıkıyoruz, her yıl 1 milyon üstüne çıkıyoruz. Yakın geleceğe baktığımız zaman 2015 yılının zor bir yıl olacağını görebiliyoruz. Çok ciddi sıkıntılar oldu sınırlarımızda. Gerçekleri görmek gerekiyor. Neden zor bir yıl. Çevremizdeki gelişmeler turizm kelimesi ile bağdaşmıyor, gelecek turistlere çekingenlik yaratıyor. Dış politika etkiliyor.Ülkemizin tercih edeceği unsurlar buna göre şekillenebiliyor. 1 milyon 600 bin Suriye'den mültecilere kucak açmış olmamasına rağmen bunu dünyaya kabul ettiremedik. Ülke olarak bunu olumlu algı olarak gösteremedik, uluslararası kanallarda hep olumsuz haberler var. Burada bile gol yedik. İnsanca yaptığımız birşey olumlu olmadı" diye konuştu.


FİYAT İNDİRİMİ YOK


Turizm temsilcileri olarak tüm olumsuzluklara rağmen fiyat kırmama kararı aldıklarını, dikkatli bir fiyat politikası uygulamak gerektiğini belirten Hacısüleyman, "Zor bir yıl ancak üstesinden geleceğiz" dedi. Çevre konusunda da turizmciler olarak duyarlı olduklarını belirten Hacısüleyman, "Biz paketlerimizde çevreyi de, tarım alanlarını da satıyoruz. Buralara dokunulmaması gerekir. Antalya'da arz talep dengesinin bozulduğunu görüyoruz. Bu iyi bir şey değil. Yatak sayısı ile gelen turist sayısı arasında denge bozuldu. AKTOB olarak kesinle yatak artışı planlı bir şekilde yapılmalı. Mevcutların fiyatını düşürecekse yapmayalım. Tarım arazilerinin turizme ve imara açılmasını istemiyoruz. Gelen turistlere paket olarak buraları sunuyoruz. Tarımsal bir güzellik. Ormanın içinden geçerek seyahat etmek çok güzel bir duygu. Hem ormanların hem de tarım arazilerinin korunmasını istiyoruz. Biz buraları satıyoruz" ifadelerini kullandı.


TURİZİM TÜRKİYE'NİN İMAJ SEKTÖRÜ


Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Sururi Çoranatır da turizmin Türkiye'nin imaj sektörü olduğunu söyledi. Çorabatır, "Resort Kongresi'nde katılımcılar diğer kongrelerden farklı. Ülkeye turizm alanında ayrıcalık kazandırdı. Acenteler arasında rekabet oluşturuldu. Geçmişte yaptığımız kongrelerde önemli sonuçlar aldık. Birlik ve beraberlik çok önemli, kurumların birlikte hareket etmesi çok önemli.sürdürülebilir Antalya turizmi için birlik beraberlik çok önemli. Bir turizm bilinçi oluştu. Artık çevre çok önemli. Çok güzel ürünler sunuyoruz. Baktığımızda bizim otellerin benzeri yok. Ülkenin imajı her yıl 13 milyon ziyaretçi yeni yeni misafirler geliyor. Turizm, tüm Türkiye'nin imaj sektörü" dedi.
#Turizm
#Türkiye Otelciler Federasyonu
#Turizmci
#AKTOB
#Yusuf Hacısüleyman
#türofed
#turizm sektörü
9 yıl önce