|

12 milyar dolarlık imza

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Afşin-Elbistan kömür havzasında 12 milyar dolara yapacağı elektrik santralinin anlaşması imzalandı

Aa
00:00 - 4/01/2013 Cuma
Güncelleme: 22:22 - 3/01/2013 Perşembe
Yeni Şafak
12 milyar dolarlık imza
12 milyar dolarlık imza

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında 'Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşma' imzalandı. İşbirliği Anlaşması için JW Marriott Otel'de düzenlenen törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BAE Enerji Bakanı Mohamed Bin Dhaen Al Hamlı, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, BAE Enerji Şirketi TAQA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulla Saif Al-Nuaimi katıldı.

Taraflar arasında imzalanan anlaşmanın hayata geçmesiyle bölgede toplam 10-12 milyar dolarlık yatırımın yapılması planlanıyor. Bu yatırımlarla bölgeden toplam 85 milyon ton/yıl kömür, karşılığında da 45 milyar kWh/yıl enerji üretilecek. Proje sayesinde yaklaşık 15 bin kişi istihdam edilecekken, işletme döneminde ise yaklaşık 8 bin 500 civarında doğrudan istihdam sağlanacak. Proje 8 bin Megavat' kapasiteli elektrik santrali yapımını öngörüyor.

IRAK'TA KAYITSIZ DEĞİLİZ

Bakan Yıldız, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol akışının devam edip etmediğiyle ilgili bir soruya, 'Türkiye'nin hiç bir projeye kayıtsız kalması düşünülemez. Basra Bölgesi'nde Irak'ın Güneyi'nde de aldığımız projeler var. Irak'tan gelen petrol sevkıyatı devam ediyor' dedi.

KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZ VAR

Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santralin Güney Kore'ye verilmesi halinde BAE'nin projeye ortaklığının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Yıldız, Türkiye'nin projeye Hazine garantisi verilmemesinin de aralarında olduğu kırmızı çizgilerinin bulunduğunu söyledi. ve 'Kırmızı çizgilerimize riayet eden ülkelerin şansı daha çok' yorumunda bulundu.


11 yıl önce