|

16 il ihracatta 1 milyar dolar barajını aştı teşvikle hedef yüzde 50

00:00 - 22/04/2012 Pazar
Güncelleme: 23:04 - 21/04/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
16 il ihracatta 1 milyar  dolar barajını aştı teşv
16 il ihracatta 1 milyar dolar barajını aştı teşv

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 'Biz potansiyeli harekete geçirmek istiyoruz. İşte teşvik sistemleri bu potansiyelleri harekete geçirmek için mekanizmalardır' dedi.

Bakan Ergün, Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nde düzenlenen, 'Yeni Teşvik Sistemi Kapsamında Ağrılı İşadamlarıyla Buluşma' programında, yerel dinamikleri dikkate almadan, toprakların, iklimin havasını koklamadan, insanların sesine kulak vermeden problemlere çözüm bulunamayacağını belirterek, bunun için bütün ülkeyi karış karış dolaşan bir anlayışla hareket ettiklerini söyledi. Birçok yerde fabrikaların açıldığına, üretim ve istihdamın arttığına işaret eden Ergün, şunları söyledi: 'Anadolu'nun şehirleri artık dünyaya açılıyor. Dünyayla rekabet eden, dünyaya mal ve hizmet üreten şehirler arasında geliyorlar. Bütün şehirlerimizde 2002 yılından bu yana ihracat artışı var. İhracat yapmayan bir şehrimiz kalmadı. 2002 yılı sonunda bir milyar doların üzerinde ihracat yapan 5 ilimiz vardı. Ama aradan geçen 9 yıl içerisinde bu illerimizin sayısı 16'ya çıktı. Bugün 16 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor. 2002'de sadece 3 milyon dolar ihracat yapan Ağrı, 2011 yılında 77 milyon dolar ihracat yapmayı başardı. Ancak biz bu rakamı yeterli bulmuyoruz. Çünkü Ağrı'da daha büyük bir potansiyel var. Bu potansiyeli harekete geçirmek istiyoruz. İşte teşvik sistemleri bu potansiyelleri harekete geçirmek için mekanizmalardır.'


Acaba seneye darbe olur mu endişesi bitti

İstikrarsızlığın, kafalarda oluşan endişelerin yatırımcıyı ciddi etkilediğini dile getiren Ergün, 'Siyasi istikrar sağlamazsanız; ne olacak önümüzdeki seçimlerde? Kaç parti bir koalisyon olacak? Böyle bir soru işareti varsa insanların kafasında yatırım yavaşlar, yapmaz insan. Acaba seneye darbe olur mu? Hükümeti darbeyle devirirler mi? İhtilal olur mu memlekette?' Böyle bir soru işareti varsa insanların kafasında yatırım yapar mı insanlar? Yapmaz. Bütün endişeleri ortadan kaldırdık, Allah'a şükürler olsun. Şimdi Türkiye'de hiç kimse 'yahu seneye darbe olur mu' diye düşünmüyor" dedi.


12 yıl önce
default-profile-img