|

17 Aralık''a rağmen 2,1 büyüme önemli

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 17 ve 25 Aralık operasyonları ile iki seçim ve komşu ülkelerde olup bitenlere rağmen Türkiye''nin yüzde 2,1 büyümesinin önemli olduğunu söyledi. Bu büyüme rakamını yeterli bulmadığını da belirten Koç, ''Türkiye''nin her sene yüzde 5-5,5 büyümesi lazım'' diye konuştu.

İbrahim Acar
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:18 - 17/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
17 Aralık''a rağmen 2,1 büyüme önemli
17 Aralık''a rağmen 2,1 büyüme önemli

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Beko''nun sponsor olduğu Madrid Arena''da hafta sonu oynanan FIBA Dünya Basketbol Kupası finali öncesi bir sohbet toplantısı düzenleyerek güncel konularla ilgili sorularımızı cevapladı. Yüzde 2.1 olarak açıklanan ikinci çeyrek büyümesini yeterli bulmadığını belirten Mustafa Koç, 17 ve 25 Aralık operasyonları ile iki seçim ve komşu ülkelerde olup bitenlere rağmen Türkiye''nin yüzde 2,1 büyümesinin önemli olduğunu söyledi.

GEMİ YÜZÜYOR FAKAT BU BÜYÜME YETMEZ

Son 9 ayda yaşan siyasi ve jeopolitik gelişmelerin büyüme üzerindeki etkisinin hatırlatılması üzerine koç şunları söyledi: ''Muhakkak etkileri oldu. Bir kere o Aralık sonu olan şeylere rağmen Türkiye''nin büyümeye devam etmesi önemli. Ondan sonra seçim belirsizliği oldu. Üst üste iki seçim yaşadık. Önümüzde bir genel seçim daha var. Etrafta olup bitenler, hem kuzeyde hem güneyde. Bütün bunları gözardı etmemek lazım. Daha kötü de olabilirdi. Yine de iyi kötü gemi yüzüyor. Çok da kötü bir büyüme rakamı değil. Ama ikinci çeyrek tahmin edilenin altında kaldı. Öngörmedik de. Bütçeyi yaparken 4.5 olarak öngörmüştük. 2.1 Türkiye için yeterli bir büyüme değil, bunu bilmek için NATO''da roket mühendisi olmaya gerek yok. Türkiye''nin her sene yüzde 5-5.5 büyümesi lazım'' dedi. Koç sene sonu için yüzde 3 büyüme öngördüğünü de anlattı.

BABACAN YÜZDE 100 HAKLI AMA ÜZERİMİZE ALINMADIK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan''ın ''Sanayinin milli gelirde payı azalıyor sözlerine de destek veren Koç bu konuda da şunları söyledi: ''Ali Babacan yüzde 100 haklı. Onun endişelerine tamamen katılıyorum. Sanayinin payı azalıyor milli gelirde. Katma değer oluşturacak ürünleri imal edemiyor sanayimiz. Orta ve uzun vadeli ciddi bir şekilde ele alınması lazım model olarak. Japonya''da iki fabrika sular altında kaldı. Dünyada iki endüstri duruyordu. İşte katma değer bu. Bu 15-20 senelik bir plan. Bir an evvel yapılması lazım. Allah korusun kriz olduğu zaman elde tutulur varlıklar çok önem kazanıyor. Bu varlıkların kıymetini iyi anlamamız gerekir. 2001''de 2008''de de gördük.'' Koç, ''Ali Babacan''ın eleştirilerini üzerinizi alındınız mı?'' sorusuna ise Mustafa Koç şu karşılığı verdi: ''Geleneksel olarak inşaat işini yapmadığımız için üzerimize alınmadık.''

SON KAZALAR İNŞALLAH DERS OLUR

Koç yaşanan iş kazalarıyla ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi: ''Kazaları önlemek için mümkün olduğu kadar her yerden model alıyoruz. Madende, fabrika inşaatında olsun. Madenlerde de özellikle tarafsız şirketlerden destek alıyoruz. Soma faciasından sonra Alman ve Avusturyalı şirketlerden rapor aldık. Bu konularda çok uzmanlar. Bir yerden de başlamak lazım. Son kazalar İnşaallah ders olur. Üst geçitte kamyon kazası akla zarar bir durum. Kaç yıl sonra aynı yerde aynı şekilde bir daha kaza olması kabul edilebilir bir şey değil. Gökdelenler dikmiyoruz belki ama biz de ciddi fabrika inşaatı yapıyoruz. Buna önem vermek lazım. Bir yol haritası çıkarılması lazım. Her yönetim kurulu toplantısında bize iş güvenliği bahsinde yapılanlar da aktarılır.''

DEİK''in yeni yapısı kafa karışıklığını giderir

''Önce ben sorayım. Ne olacak bu DEİK işi?'' diyen Koç, düzenlemenin karışıklığı ortadan kaldıracağını söyledi. DEİK''in Ekonomi Bakanlığı''na bağlanmasına destek veren Koç, ''İnşallah hayırlı olur. Bilemiyorum. Dışarıda yapılan operasyonları koordineli biçimde yürütecek bir yapıya ihtiyaç vardı. Eğer bu açığı kapatacaksa iyi olur. 9 sene Türk Amerikan İş Konseyi Başkanlığı yaptım. Amerikalıların kafası hep karışırdı. Çünkü Türkiye 2-3 ayrı koldan gidiyordu. DEİK, Türk-ABD İş Konseyi, TUSKON derken herkes bir taraftan gidince bu durumda Amerikalıların kafası karışıyordu. Eğer bu karışıklığı giderecekse iyi olur. Belki daha katılımlı bir tartışmayla bu değişiklik yapılabilirdi. İşin iç yüzünü bilmediğim için fazla konuşmak da istemem'' dedi.


10 yıl önce