|

18 ülkeli Avrasya Enerji Birliği geliyor

Bölgesinin enerji üssü haline gelen Türkiye, dev bir enerji birliğinin merkezi oluyor. Türkiye ve Azerbaycan’ın öncülük ettiği ve 18 ülkeyi içine alan Avrasya Enerji Birliği’nin merkezi İstanbul olacak. Birlik, enerjide barış ortamının gelişimine katkı sağlayacak.

Yeni Şafak
04:00 - 27/01/2015 Salı
Güncelleme: 20:26 - 26/01/2015 Pazartesi
Diğer
Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye ve Azerbaycan’ın öncülüğünde 18 ülkeyi içine alan dev bir enerji birliği kurmayı hedeflediklerini açıkladı. IAEE tarafından yapılan açıklamaya göre, IAEE Başkanı Gürkan Kumbaroğlu ve Azerbaycan Devlet Petrol ve Doğalgaz Şirketi SOCAR yetkililerinin bir araya geldiği toplantıda, bölgesel enerji yapılanmasına ilişkin mutabakata varıldı.

BİRLİĞİN MERKEZİ İSTANBUL

Türkiye ve Azerbaycan’ın başını çektiği enerji projelerinin, bölge ülkelerini de içine alarak dev bir işbirliği çatısına dönüştüğünü belirten Kurbaroğlu, “SOCAR Gaz Genel Müdürü Erdem ile İstanbul’daki toplantımızda ‘IAEE Avrasya Birliği’ adıyla yeni ve kalıcı bir yapılanmaya gitmeye karar verdik. Merkezi Türkiye’de olacak bu birliğin ilk adımını bugünkü toplantıda attık. Yeni bölgesel oluşumu Azerbaycan’da başlatmaya yönelik işbirliği üzerine prensip mutabakatına vardık” ifadelerini kullandı.

ENERJİ BARIŞINA ÇALIŞACAK

Avrupa’nın ve Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının karşılanmasının amaçlandığı Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile iki ülkenin güçlü bir işbirliğine imza attığına dikkati çeken Kumbaroğlu, Avrasya Birliği altında Rusya ile Ukrayna, Kosova ile Sırbistan’ı bir araya getirerek, enerjide barış ortamının gelişimine katkı sağlanmasını hedeflediklerini bildirdi. Kumbaroğlu, Avrasya Birliği’nde Ukrayna ve Rusya gibi aralarında sorun bulunan ülkeleri aynı çatı altında toplamayı amaçladıklarını ifade etti.

18 Ülke işbirliği yapacak

Birlik çatısı altında bir araya gelecek Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, osova, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Bosna-Hersek, Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Romanya, Kazakistan, Yunanistan, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan ve Slovenya’yı aynı proje etrafında bir araya getirmeyi hedeflediklerini de anlatan IAEE Başkanı Gürkan Kumbaroğlu, şunları kaydetti: “IAEE olarak bu ülkelere yatırım yapacağız, buralarda çalıştaylar düzenleyerek, işbirliği ortamları oluşturacağız. Balkanlar’da boru hattının Makedonya’dan sonra Kosova’dan geçmesi ve soydaşlarımızın yaşadığı kardeş ülkelerin de bu nimetlerden faydalanması için ülke olarak destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu kapsamda IAEE Avrasya Birliği de özel bir anlam ve önem taşıyor olacak.”

#IAEE
#Gürkan Kumbaroğlu
#SOCAR
9 yıl önce