|

2 trilyon dolarlık pazara 250 işadamıyla çıkarma

11. Uluslararası İş Forumu çerçevesinde, MÜSİAD Başkanı Bolat ve yaklaşık 250 Türk işadamı Abu Dabi'ye çıkarma yaptı. Türkiye'de yatırım yapmak isteyen Arap işadamları Abu Dabi'ye akın etti

ABU DABİ
00:00 - 28/11/2007 Çarşamba
Güncelleme: 23:44 - 27/11/2007 Salı
Yeni Şafak
2 trilyon dolarlık pazara 250 işadamıyla çıkarma
2 trilyon dolarlık pazara 250 işadamıyla çıkarma

MÜSİAD'ın genel sekreterliğini yürüttüğü Uluslararası İş Forumu'nun (IBF) 11'inci toplantısı Arap ve Körfez sermayesinin önemli merkezlerinden biri haline gelen Abu Dhabi'de başladı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat ve beraberindeki 250 kişilik işadamı heyeti Birleşik Arap Emirlikleri'ne çıkarma yaptı. İş Forumu'na Türkiye'den 250'ye yakın işadamının yer alması nedeniyle, Türklerle iş yapmak ve Türkiye'de yatırım yapmak isteyen İslam ülkelerinin işadamlarının Abu Dhabi'ye akın ettiği belirtildi.

İSLAM ÜLKELERİYLE TİCARET ARTIYOR

IBF'in açılış töreninde konuşan Devlet Bakanı Tüzmen, İslam ülkeleri arasında, ticari ve ekonomik işbirliğinin hızla arttığını belirterek, "Ülkelerimiz arasında ticaretin ve yatırımların artmasını engelleyen bütün kısıtlamaları kaldıralım. Gümrük uygulamaları ve taşımacılıkta birliktelik sağlayalım" çağrısında buludu.

Bakan Tüzmen, ihracatları 1 trilyon doları aşarak dünya ihracatının yüzde 10'unu yakalayan, 865 milyar dolarlık ithalatla da dünya ithalatının yüzde 8'ine ulaşan İKT üyesi ülkelerin, son dönemde önemi daha da artan dünya enerji rezervlerinin yaklaşık yüzde 70'ine sahip olduğunu vurguladı.

'TÜRKİYE'YE YATIRIMA GELİN'

Bakan Tüzmen, 2002 yılında 11 milyar dolar olan Türkiye'nin İKT üyesi ülkelerle dış ticaret hacminin, 2006'da 34 milyar doları aştığını, 2007'de de 44 milyar doları bulmasını beklediklerini ifade etti. Tüzmen, "Dileğimiz, bu yıl 22 milyar doları bulmasını beklediğimiz Türkiye'ye gelen yabancı sermaye içinde İKT üyesi ülkelerin payının daha da artmasıdır" diye konuştu.


İslam ülkelerinde büyük fırsatlar var

MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, İslam ülkelerindeki yatırım fırsatlarının güç birliğine, birlikte büyümeye ve zenginleşmeye dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. İslam ülkelerinin birbirleri ile ticaretinin toplam ticaretleri içindeki payının ihracatta yüzde 13,5, ithalatta yüzde 16 olduğunu ifade eden Bolat, dünyadaki ham madde kaynaklarının yüzde 40'ının, enerji kaynaklarının yüzde 65'inin İslam ülkelerine ait olduğunu söyledi. Bolat, "Bu gelişmeler, karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek için bir fırsat oluşturmaktadır. Artık, ülke içi yatırımlar ve komşu İslam ülkelerine yatırımlar ön plana

çıkarılmalıdır"dedi. Ömer Bolat, Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin gelecek 5 yılda petrol, doğal gaz, altyapı ve gayri menkul sektörlerine yapacağı yatırımların 800 milyar dolar olacağının öngörüldüğünü belirterek, bu yatırımlardan alt yapı yatırımlarının kamu-özel sektör ortaklıkları tarafından finanse edilmesi, gayri menkul sektöründeki yatırımların ise özel sektörün ağırlığında olmasının beklendiğini anlattı. Bolat, "Fakat şu gerçeği göz ardı etmemiz gerekir ki, petrol ve ilişkin olan yatırımların kaynağının büyük kısmı çok uluslu büyük şirketler tarafından yapılacaktır" dedi.


Vizesiz ticaret istiyoruz

MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, dünya ekonomisinden istenilen ölçüde pay sahibi olmak için Müslüman ülkelerin yeni yatırım planları ve organizasyonlar oluşturması gerektiğini kaydetti. Gümrük vergisi, kotaların kaldırılmasını, vize uygulamasının da azami ölçüde kolaylaştırılması ve kaldırılmasının hedeflendiğini kaydeden Bolat, katılımcıları, gelecek yıl İstanbul'da düzenlenecek 12. IBF Kongresi'ne davet etti.






16 yıl önce