|

22 milyar liralık yatırım taahhüdü

Çözüm süreci Doğu ve Güneydoğu bölgesini şahlandıracak. Terörün sona erdirilmesi için başlatılan süreçle bölge, yatırımcıların ilgi odağı oldu. Son 2 yılda 5. ve 6.bölge için bin 942 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Toplam 21.7 milyar liralık yatırım ve yaklaşık 90 bin istihdam öngörüldü. İş dünyası, silahların susmasıyla bu yatırımların artmasını bekliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:06 - 1/03/2015 Pazar
Yeni Şafak
Terörün sonlandırılması için başlatılan çözüm süreci Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yatırımları şahlandıracak. Silahların susması kararlılığı ile bölge yatırımcıların ilgisi haline gelirken, son iki yılda 5.ve 6.bölge için bin 942 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Bu belgelerle son iki yılda toplam 21.7 milyar liralık yatırım ve 90 bine yaklaşan 88 bin kişilik istihdam öngörüldü. Söz konusu yatırımların sektörel dağılımı incelendiğinde, geçen yıl 6.bölgede düzenlenen 461 yatırım teşvik belgesinin 265’ini imalat oluşturdu. Bunun için taahhüt edilen yatırım 2 milyar lira olurken, istihdam 14 bin 114 kişi olarak belirlendi. İmalatı, hizmetler 146 belge ile takip etti. Bu sektörde taahhüt edilen yatırım 721 milyon lira, istihdam sayısı 6 bin kişi oldu. Enerjide 13 teşvik belgesine karşılık 1.3 milyar yatırım, 108 istihdam, tarımda 19 belge, 51 milyon TL yatırım ve 247 kişilik istihdam sözü verildi. 

KOMPLE 3.5 MİLYARLIK YENİ YATIRIM

Beşinci bölgeye bakıldığında ise geçen yıl 366 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Bu belgeler için yatırım tutarı 4.5 milyar lira, istihdam 12 bin 939 kişi olarak öngörüldü. Düzenlenen 366 belgenin 199’unu yine imalat sektörü oluşturdu. İmalatta 1.9 milyar lira yatırım ve 9 bin 380 kişilik istihdam öngörüldü. Beşinci bölgede imalatı, 120 belge ise hizmetler takip etti. Hizmetlerde 732 milyon lira yatırıma karşılık taahhüt edilen istihdam sayısı 2 bin 838 kişi oldu. Enerji 30 teşvik belgesi ile 1.6 milyar lira yatır, 343 kişilik istihdam, madencilikte 222 milyon lira yatırıma karşılık 283 kişilik yatırım planlandı. Tarımda ise 27 milyon liralık yatırım ve 95 kişilik istihdam öngörüldü. 

Söz konusu bölgede 3.5 milyarlık tutarın tamamını yeni yatırımlar oluşturdu. Yeni yatırımlar için istihdam sayısı 11 bin 334 kişi olarak belirlendi. Altıncı bölgede bu tutar 2.8 milyar lira ve istihdam 17 bin 739 kişi oldu. 

İŞ DÜNYASINDAN TAM DESTEK

Çözüm sürecine tam destek veren iş dünyası, silahların susmasıyla yatırımların artmasını bekliyor. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, taahhüt edilenlerle, yeni başvurular artar, tekstil, hazırgiyim yatırımı öne çıkar" diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu'ya 23 yeni OSB

Tarihi bir gün yaşandığını söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Bir mayınlı tarlada yürüdüğümüzün farkındayız" dedi. Işık, şöyle devam etti: "Çözüm süreci başladıktan sonra Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde son 2 yılda 1050 teşvik belgesi düzenlendi. Hayata geçtiğinde yaklaşık 12 milyar TL’lik yatırım ve 50 bini aşkın istihdam oluşacak. Sadece 2 yılda organize sanayi bölgeleri’mizde istihdam 144 binden 165 bine çıktı. Bölgede 23 tane yeni organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla ilgili çalışmalarımız sürüyor."


Herkesi rahatlattı

Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş ise çözüm süreciyle Türkiye’nin önünün açılması düşüncesinin herkesi rahatlattığını dile getirerek, “Türkiye eğer başarıyı elde etmek istiyorsa, sürdürülebilir büyümesini de sağlamalıdır” 


Güneydoğu’nun kaderi değişecek

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, terör sona ermesi ile Güneydoğu insanının kaderinin değişeceğini söyledi. Bartık, “İnşallah acı günler artık geride kalacak. Boşa harcanan enerji de bundan sonra bölgenin kalkınması için kullanılacak. Güneydoğu hızla gelişecek ve refah seviyesi artacak” değerlendirmesi yaptı. 


Tekstil, konfeksyion yatırımları başı çeker

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, özellikle 6.bölgenin teşvikle cazip hale geldiğini söyledi. Tanrıverdi: "Huzur sağlandığı anda taahhüt edilen yatırımlar hızla hayata geçer. Yenileri gelir. Çözüm süreci ile bölgede turizm gelişir. Ancak asıl gelişme, imalatta olur, tekstil konfeksiyon sektörü başı çeker” diye konuştu. 

#Terör
#Çözüm süreci
#Doğu ve Güneydoğu bölgesi
9 yıl önce