|

3. köprüde tarihi gün

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ilk tabliye yerleştirme törenine katıldı. Buradaki törende konuşan Bakan Elvan, Kuzey Marmara Otoyolu ile ilgili de bilgiler verdi.

14:47 - 26/12/2014 Cuma
Güncelleme: 15:02 - 26/12/2014 Cuma
Yeni Şafak

Bakan Lütfi Elvan şunları söyledi:

Bu aşama köprünün en kritik aşaması. Köprünün ilk tabliyesini yerleştirme işi kilit bir işlem. Köprü yapımının en önemli aşamalarından birisi. Beton ve çeliğin birleştirildiği nokta. Bu açıdan önemsiyoruz. Toplamda 59 adet segment yerleştireceğiz. Bugün ilkini yerleştiriyoruz. Bundan sonraki segmentlerimizin uzunluğu 24 metre olacak. 3. köprüyle birlikte Kuzey Marmara Otoyolu çalışması var. Toplam 68 milyon metreküplük yapılması gereken kazının yüzde 70'i tamamlandı. 41 milyon metreküp dolgu gerçekleştireceğiz. Genel olarak 95 km'lik Kuzey Marmara Otoyolu'nda yüzde 65'lik bir bitim söz konusu. 35 viyadük olacak. 106 adet alt geçidimiz olacak. Üst yapı çalışmalarımız devam ediyor. Asfalt çalışmaları tamamlanmış gibi. 6 bin 400 mühendis ve işçimiz var. Bu projemizde bin 500 üzerinde makine ve ekipman kullanıyoruz. Bu köprümüz dünyada örnek olacak köprülerden bir tanesi. Türk mühendis, mimar ve teknikerlerimizle köprümüzü yapıyor olmamız ayrı bir gurur meselesi. Burada emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. 


İLK TABLİYE YERLEŞTİRİLDİ

Yapımı hızla devam eden 3. köprüde kulelerin betonarme işlemi biterken, köprüye atılacak tabliyeler için inşaata yüzen vinç getirildi. Haydarpaşa Limanı’nda gemide bekletilen tabliyeler için de uygun hava şartlarının oluşması beklendi. Hava şartlarının oluşmasının ardından, gemiyle köprü inşaatına getirilecek tabliyeler, yüzen vinç ile alınıp karaya götürüldü. Bugün de yüzen vincin getirdiği tabliyelerin ilki, karada bekleyen mobil vinçle köprüye atıldı. 


Tabliye nedir?

Köprü yapımında ilk olarak yerleştirilen ve köprüyü oluşturan bölümdür. Fransızca “Tablier” kelimesinden Türkçe’ye geçmiştir. Tabliye; kelime anlamı ile "önden gelen, önlük " olan ve köprülerde yapının ilk olarak yapılan ve önden gelen elemanı olmasından bu adı almış olan yapı elemanıdır. Köprüde yükün ilk alındığı ve dağıtımını sağlayan elemandır.
#3.köprü
#lütfi elvan
#tabliye
#Yavuz Sultan Selim Köprüsü
#kuzey marmara otoyolu
9 yıl önce