|

3. nükleer santral yüzde yüz yerli olacak

Enerji Bakanlığı''nda bilgilendirme toplantısına katılan Başbakan Davutoğlu, enerjinin arzını güvenceye almak için nükleer enerjinin şart olduğunu söyledi. Davutoğlu, ''Üçüncü (nükleer) santrali 2018-2019''dan itibaren yüzde 100 milli bir şekilde yapma konusunda gerekli çalışmaları başlatma talimatı verdim'' dedi.

Aa
00:00 - 22/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:28 - 22/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
3. nükleer santral yüzde yüz yerli olacak
3. nükleer santral yüzde yüz yerli olacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2019'dan itibaren Türkiye''nin 3. nükleer santralinin yüzde 100 yerli imkanlarla yapılacağını söyledi. Başbakan Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığındaki bilgilendirme toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, enerjinin Türkiye gibi kalkınan ülkeler için stratejik boyutunu vurguladı. Davutoğlu, ''Çok hızlı kalkınıyorsunuz. Kalkınmayla refah yükseliyor, enerji talebi artıyor. Enerji arzının talebi karşılayacak şekilde sürekli yönetilmesi enerji arz güvenliğinin sağlanması sadece Türkiye için değil bütün dünya için en temel meselelerden birisi'' dedi.

ARZIN EN ÜST SEVİYEYE YÜKSELMESİ ŞART

Türkiye''nin enerji zengini bir ülke olmadığını vurgulayan Davutoğlu, çevremizdeki enerji üreten ülkelerde yaşanan krizlere de dikkat çekti. Başbakan, iç arzı dış etkilerden bağımsız olarak mümkün olan en üst düzeye çıkarmanın şart olduğunu, bunun da yolunun nükleer enerji olduğunu vurguladı. Davutoğlu, Fransa''da 58-60, Japonya''da 100-130 nükleer santral varken, Türkiye''in iki nükleer santral için 2023''lere kadar beklemesi gerektiğine de dikkat çekti.

İNSAN UNSURU YETİŞTİRİLECEK

Davutoğlu, "İnşallah üçüncü nükleer santrali yeterli insan unsuru yetiştikten sonra 2018-2019''dan itibaren yüzde 100 milli bir şekilde yapma konusunda çalışmaları başlatma talimatı da verdim'' dedi. Davutoğlu, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji oranlarını da arttırmak gerektiğini dile getirdi.

Kıbrıs''ta haklarımızı gözetiriz

Başbakan Davutoğlu, Akdeniz''de Kıbrıs açıklarında Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin sismik arama yapması konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Barbaros gemisinin sismik çalışmasını yapacağını ve bunun için gerekli koruma tedbirlerinin de alındığını kaydeden Davutoğlu, ''Kimse kriz çıkarmaya kalkmasın'' uyarısında bulundu. KKTC ile yapılan anlaşmalarla Türkiye''nin bu alanlarda sismik araştırma hakkı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, ''O hakkımızı her zaman kullanırız'' diye konuştu.

9 yıl önce
default-profile-img